Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus și fake news: Facebook, Twitter și YouTube suprimă imagini video care critică purtatul măștilor și laudă hydroxyclorochina

stella.jpg

Stella Immanuel, medicul làudat de Donald Trump, crede în ADN-ul extraterestrilor, în sperma demonilor si în hydroxyclorochinà.
Stella Immanuel, medicul làudat de Donald Trump, crede în ADN-ul extraterestrilor, în sperma demonilor si în hydroxyclorochinà.
Sursa imaginii: 
fra24news.com

Facebook, Twitter și YouTube au suprimat marți un film video de mare suces pe aceste platforme de socializare. In respectivul film se critica purtatul măștilor și se prezenta hidroclorochina ca remediu contra noului coronavirus. Competențele vorbitorilor din video sunt însă puse sub semnul întrebării.

Filmul video arăta un grup de persoane prezentate drept «American Frontline Doctors» care țin un fel de conferință de presă la Washington, în fața Curții supreme a SUA. Printre altele, ei explică faptul că masca nu este necesară pentru a combate noul coronavirus dar că există un medicament cu care se tratează maladia Covid-19 și anume hydroxyclorochina.

Conferința de presă a fost inițial difuzată în direct pe pagina Facebook a site-ului ultraconservator Breitbar, creat de Steve Bannon, fostul consilier al președintelui Donald Trump. In câteva ore, video-ul a fost vizionat de zeci de milioane de persoane. Fiul liderului de la Casa albă, Donald Trump Jr., a postat apoi filmul pe Twitter estimând că el «trebuie să fie văzut.» Insuși președintele american l-a redistribuit apoi abonaților săi înainte ca echipele lui Twitter să decidă să-l suprime de pe platformă. Contul băiatului Trump a fost apoi tempoirar restrâns.

Pe Facebook, New York Times spune că imaginile Breitbar au fost printre cele mai vizionate luni 27 iulie. Copii au fost pe larg postate și pe paginile Facebook ale diverselor grupuri de adepți ai teoriei complotului și care se opun eventualelor vaccinuri contra coronavirusului.

Printre cei care se exprimă la presupusa conferință de presă promovată de Breitbar se numără și o anume Stella Immanuel, prezentată drept medic. Originară din Nigeria unde și-ar fi luat diploma, ea este și pastor în America. La conferinta de presa, Stella Immanuel afirmă că pacienții ei care au fost tratați cu hydroxyclorochina – vrei 350 - au fost vindecati de Covid și că deci purtatul măștii și carantina sunt lucruri inutile.

Reamintim că hydroxyclorochina, promovată inițial de infecțiologul francez Didier Raoult, nu și-a dovedit deloc eficacitatea în tratarea bolii Covid-19 potrivit mai multor studii internaționale. Asta nu l-a împiedicat pe Donald Trump să laude și el în trecut medicamentul și chiar să afirme că-l ia de o manieră preventivă. Cum remarcă ziarul francez Le Monde, «hydroxyclorochina a devenit astefl favoritul dreptei trumpiste și a celor care combat sistemul.»

De partea ei, Stella Immanuel, pseudo-medicul care vorbea în film, s-a remarcat în trecut prin declarații uluitoare. Printre altele, ea afirma în 2015 că liderii americani «au spirite reptiliene, jumătate umane, jumătate extraterestre.» In același sens, ea a denunțat «utilizarea spermei demonilor și a ADN-ului extraterestru în medicină» și este de părere că «spirite în suferință au întreținut relații sexuale astrale cu femei, lucru care a dat naștere la probleme ginecologice și conjugale.» In fine, ea bănuie că cercetătorii sunt pe cale să creeze un vaccin care să-i facă pe oameni atei. Nu de e mirare pentru cineva care, la intrarea în cabinetul ei medical din Houston, are o mare pancartă pe care scrie: «Centru de resurse creștine» și care propune, printre altele,«rugăciuni, sprijin psihologic, eliberare și cadouri.»

 
Coronavirus și fake news: Facebook, Twitter și YouTube suprimă imagini video care critică purtatul măștilor și laudă hydroxyclorochina