Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Global Witness: 212 oameni ucişi anul trecut pentru că au apărat mediul înconjurător

img-4176_0.jpg

Parcelă despădurită în regiunea Amazonului, Brazilia.
Parcelă despădurită în regiunea Amazonului, Brazilia.
Image source: 
RFI/Oriane Verdier

Potrivit organizaţiei neguvernamentale britanice Global Witness, anul trecut au fost ucişi în diferite ţări din lume 212 militanţi angajaţi în apărarea mediului înconjurător. Este cel mai mare număr de victime înregistrat vreodată în contextul acestei bătălii pentru protejarea planetei, angajament care „deranjează” multă lume, de la investitori fără scrupule la oameni politici corupţi.

Constat că trebuie să ne obişnuim şi cu acest tip de statistică, după ce în fiecare an avem cîte un bilanţ al jurnaliştilor morţi în contextul exercitării meseriei lor. Iată însă că lupta jurnaliştilor pentru informare liberă se asociază cu lupta militanţilor şi activiştilor decişi, uneori cu preţul vieţii lor, să stopeze proiecte şi practici distrugătoare pentru mediul înconjurător şi pentru viaţa celor nenăscuţi încă. În 2017 aceeaşi organizaţie neguvernamentală semnala 207 morţi printre ecologişti. Concluzia este deci că acest tip de activitate rămîne riscantă şi va continua să fie ca atare.

Intreprinderile şi deseori multinaţionalele care cîştigă sume imense din despăduriri sau din proiecte miniere şi agro-industriale ultra-poluante sunt asociate uneori cu grupuri mafiote şi cu oameni politici ultra-corupţi. Agenţia France Presse arată într-o depeşă că în Columbia şi în Filipine au fost înregistrate cele mai multe asasinate printre ecologişti şi militanţi angajaţi în apărarea unor regiuni vizate de proiecte distrugătoare. În Columbia au fost ucise 64 de persoane iar în Filipine 43 de persoane. În Filipine, un lider al comunităţii Manobo care se opune unui proiect minier devastator pentru mediul înconjurător a fost ucis în urma unui bombardament aerian. 33 de militanţi au fost ucişi în regiunea Amazonului, cei mai mulţi în partea sa braziliană unde despăduririle sunt o veritabilă calamitate.

În statisticile prezentate de Global Witness, cele mai multe victime, 50 de morţi, sunt înregistrate printre militanţii care s-au opus unor proiecte miniere. Iar pe locul doi sunt victimele, 34 la număr, printre militanţii care s-au opus unor proiecte agro-industriale. Două treimi dintre victimele acestui bilanţ macabru sunt localizate în America latină, arată Agenţia France Presse. Si în Europa, însă, apărătorii mediului înconjurător pot plăti uneori cu viaţa angajamentul lor. Citez din depeşa Agenţiei France Presse (informaţie reluată şi de cotidianul Le Monde): „Si în România, unde se află unele dintre cele mai importante păduri primare din Europa, au loc despăduriri intensive şi necontrolate, iar anul trecut pădurarul Liviu Pop a fost ucis după ce i-a surprins pe nişte tăietori ilegali de arbori. O lună mai tîrziu un alt pădura a fost ucis cu o lovitură de topor.”

Organizaţia Global Witness mai arată în raportul ei că identificarea asasinilor este dificilă. Ei fac parte din reţelele mafiote, uneori sunt membri ai banditismului local sau ai unor organizaţii oaramilitare. Iar în context de pandemie, unele în unele ţări precum Statele Unite, Brazilia, Columbia sau Filipine, autorităţile au revenit asupra unor reguli legate de protejarea mediului înconjurător, uneori cu intenţia de a relansa o economie aflată în criză.

Dintre cele 212 victime figurînd în bilanţul organizaţiei Global Witness, în jur de 20 sunt femei, iat unele au fost şi victime ale unor agresiuni sexuale. Iată un tablou sumbru într-un domeniu care are trebui să mobilizeze forţele tuturor ţărilor din lume. De notat însă şi cîteva succese, de exemplu în Ecuator, tot în regiunea amazoniană, unde indienii waorani au reuşit, pentru moment, după ce au sesizat justiţia, să opreasă pătrunderea industriei petroliere în regiunile locuite de ei. Justiţia este de partea lor dar nu şi guvernul care a făcut apel în legătură cu această decizie, arată cotidianul Le Monde.

 

 

 
 
Tags: