Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Renault, Airbus, Total: Rezultat negativ pe primul semestru pentru marile grupuri franceze

grupul_renault_a_pierdut_73_miliarde_de_euro_in_primul_semestru_din_2020_cea_mai_mare_pierdere_din_ultimele_decenii.jpg

Grupul Renault a pierdut 7,3 miliarde de euro în primul semestru din 2020, cea mai mare pierdere din ultimele decenii.
Grupul Renault a pierdut 7,3 miliarde de euro în primul semestru din 2020, cea mai mare pierdere din ultimele decenii.
Image source: 
AFP

Rezultatele financiare pentru ultimele şase luni au fost publicate joi de numeroase mari societăţi din Franţa. Criza economică născută pe fondul pandemiei de coronavirus este reconfirmată astfel de aceste rezultate – pentru cvasi totalitatea societăţilor bilanţul financiar este unul în roşu.Pandemia de Covid-19 a provocat o recesiune mondială, nu doar franceză.

Potrivit Organizaţiei de Coorperare şi Dezvoltare Economică, economia franceză va înregistra o recesiune de aproximativ 11% în acest an.

Iar Banca Mondială estimează că economia mondială se va contracta cu 5,2% pe întreg anul 2020, cea mai gravă recesiune din ultimele decenii.

Constructorul de automobile francez Renault a înregistrat în primul semestru cea mai mare pierdere din istoria sa  - de 7,3 miliarde de euro, pe fondul crizei sanitare. Pe ansamblul lui 2019, compania pierduse deja peste 140 de milioane de euro, prima pierdere în 10 ani. La finele lui mai, Renault anunţase că închide 15.000 de locuri de muncă în lume.

Iar constructorul de avioane Airbus a pierdut 1,9 miliade de euro în primul semestru.

Compania petrolieră Total a înregistrat în al doilea trimestru prima sa pierdere netă din 2015 încoace – de 8,4 miliarde de dolari, comparativ cu un profit de 2,8 miliarde de dolari înregistrat în 2019.

Cifra de afaceri a grupului alimentar Danone a scăzut cu 8 % în al doilea trimestru.

Furnizorul de electricitate EDF, a pierdut în primul semstru 700 de milioane de euro.

În plan extern, Produsul Intern Brut german a scăzut cu peste 10%, în cel de-al doilea trimestru, cel mai important recul de după cel de-al Doilea Război Mondial, potrivit statisticii publicate joi.

La rândul său, gigantul Royal Dutch Shell anunţă o pierdere de 18,1 miliarde de dolari în cel de-al doilea trimestru.

Cât despre gigantul siderurgic ArcelorMittal acesta a înregistrat o pierdere de aproape 560 de milioane de dolari în al doilea trimestru, o scădere de 43% pentru ultimul an, pe fondul scăderii cererii de oţel.