Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pledoarie pentru relansarea relației franco-britanice

Premierul britanic Boris Johnson si presedintele francez Emmanuel Macron, în marginea unui Consiliu european, Bruxelles, octombrie 2019.

Intr-o tribunà comună publicată în ziarul Le Monde, jurnalistul franco-britanic Ben Judah și cercetătorul francez Benjamin Haddad, director al think-tankului american Atlantic Council bazat la Washington, estimează că relația franco-britanică, în ciuda Brexit-ului, «este mai esențială ca niciodată în dosarele internaționale.» Vasile Damian a tradus și adaptat textul celor doi.

«De patru ani relația dintre Regatul unit și Uniunea europeană este înveninată de negocierile interminabile privind Brexit-ul. Acest lucru nu trebuie însă să ne împiedice să ne gândim la cum va arăta viitorul nostru parterneriat» scriu în preambul cei doi co-semnatari ai tribunei din Le Monde. «Iar Franța poate juca un rol major dacă evită o viziune obsoletă a ceea ce este Marea Britanie post-Brexit» sunt de părere Ben Judah și Benjamin Haddad.

«Președintele francez Emmanuel Macron și premierul britanic Boris Johnson găsiseră o convergență contra-intutitivă în 2019 pentru a pune capăt amânărilor succesive ale datei de ieșire a Marii Britanii din UE. In numeroase dosare internaționale, de la Iran la schimbările climatice trecând prin lupta antiteroristă, pozițiile Parisului și Londrei sunt apropiate. In momentul în care SUA se îndepărtează de continentul european, relația franco-britanică este esențială celor două țări ca să poată cântări mai departe pe scena internațională. Regatul unit este pentru Paris un actor inconturnabil al securității și apărării» mai notează cei doi co-semnatari din Le Monde amintind acordurile de la Saint-Malo și Lancaster.

«Chiar dacă Londra a avut în ultima vreme o presă proastă, atât din cauza Brexit-ului cât și din cauza carențelor în combaterea epidemiei de Covid, în politica externă, 10 Downing Street a avut inițiative și luări de poziție care arată ce ar putea însemna un «Global Britain» în viziunea lui Boris Johnson. Ironia soartei, dosarul Hong-Kong, acolo unde a apus soarele asupra Imperiului britanic în 1997, Marea Britanie a luat recent decizii care demonstrează care ar putea fi rolul ei post-Brexit. Departe de a se lasa intimidata de amenintarile Beijing-ului contra băncii HSBC, Londra a ținut piept și a răspuns cu o ofertă curajoasă făcută celor trei milioane de cetăteni hongkonghezi. In timp ce UE are dificultăți în a defini o poziție comună privind fosta colonie britanică, Londra a reușit sa atragă de partea ei Australia, Canada și SUA. Urmând aceeași logică, Regatul unit vrea să întărească alianța serviciilor de informații cu statele anglofone și a decis sa reducă la zero rolul Huawei în rețeaua britanică de 5G.»

Reconstruirea relației cu Londra oferă ocazia de a crea noi formate de coooperare mai suple, în funcție de mizele aflate în joc

«Această politică externă ambițioasă îndepărtează, pentru moment cel puțin, Regatul unit de proiectul inițiat al brexit-erilor care, ei, mizau mai ales pe dumpingul social și economic. Este deci o oportunitate pentru Franța, în contextul în care Emmanuel Macron duce de trei ani o politică externă europeană realistă și fără tabu: un dialog exigent cu Moscova și relații constructive cu America lui Trump. Liderul francez poate de asemenea permite Europei să întoarcă pagina cu Londra» scriu Ben Judah și Benjamin Haddad.

«Președintele Macron ar putea astfel să-și diversifice parterneriatele și să echilibreze relația cu Berlinul la nivel european. De partea sa, Boris Johnson are nevoie de această relație cu Parisul dacă nu vrea să se închidă în impasul unui parteneriat tot mai complicat cu SUA.»

In fine, cei doi doi semnatari ai tribunei din Le Monde sugerează că în fața rigidității procesului decizional european în materie de politică externă, reconstruirea relației cu Londra oferă ocazia de a crea noi formate de coooperare mai suple, în funcție de mizele aflate în joc«Parisul ar avea de câștigat în relansarea formatului E3 – Germania, Franța și Regatul unit – eventual sprijinit de serviciul de acțiune externă al UE, care a jucat un rol pivot în negocierile nucleare cu Iranul. Modelul discret și eficient al Quad-ului din timpul războiului rece – format din Germania, SUA, Franța și Regatul unit – ar putea fi adaptat azi de cei trei europeni. Creearea unui Consiliu de securitate european, propus inițial de Emmanuel Macron, s-ar înscrie în aceeași logică și deci ar putea fi și ea relansată. Oricare ar fi formula aleasă, a venit timpul pentru a întoarce pagina pentru a trece la « Rebuild», conchid Ben Judah și Benjamin Haddad apelul lor lansat în ziarul Le Monde.

 
Pledoarie pentru relansarea relației franco-britanice