Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Festivalul de pian de la Roque d’Anthéron s-a deschis pentru «a da posibilitatea muzicii să continue să trăiască»

piano_salle.jpg

Pianista italianà Beatrice Rana pe scena de Festivalului de la Roque d'Anthéron, 2 august 2020
Pianista italianà Beatrice Rana pe scena de Festivalului de la Roque d'Anthéron, 2 august 2020
Sursa imaginii: 
Christophe Grémiot

La Roque d’Anthéron, celebrul festival de pian din sudul Franței, și-a deschis porțile în acest week-end, în ciuda epidemiei de coronavirus care continuă să se propage în Hexagon. Pentru a putea menține această prestigioasă ediție, a 40-a, organizatorii au trebuit totuși să-și revadă planurile și să propună o versiune mai puțin ambițioasă dar cu un nivel de calitate la fel de ridicat ca și în trecut. Printre soliștii care vor concerta la Roque d’Anthéron anul acesta se numără și pianista franco-română Mara Dobrescu.

La seara inaugurală de sâmbătă întâi august, cu pianistul argentinian Nelson Goerner și Cvartetul Modigliani pe scenă, au fost în gradenele teatrului în aer liber din Parcul Florans de la Roque d’Anthéron 600 de spectatori. 600 de privilegiați în loc de 2.000 câți pot lua loc de obicei în acest fabulos loc de spectacole din Provența. L-am întrebat pe René Martin, directorul artistic și creatorul Festivalului internațional de pian de La Roque d’Anthéron, ce reguli de securitate sanitară a fost nevoit să aplice pentru a putea organiza manifestarea.

Pianistul argentinian Nelson Goerner, Cvartetul Modigliani si Yann Dubost pe scena Parcului Florans de la Roque d'Anthéron, 1 august 2020 (Foto: Christophe Grémiot)

«Când spectatorul intră în parc, trebuie să aibă masca pe față pe tot parcursul până la scenă. Trebuie să se spele apoi pe mâini cu dezinfectant. Când urcă în gradene unde are un loc numerotat, o face tot cu masca pe față. Odată așezat, spectatorul poate scoate masca pentru că în față, în spate, la stânga și la dreapta sa are câte două locuri libere. Am redesenat deci planul gradenelor pentru a putea oferi 600 de locuri în loc de cele 2.000 câte are incinta. Am eliminat antractul, nu mai există decât o pauză mică, 7-8 minute, timp în care spectatorul rămâne la locul lui. La sfârșitul concertului, publicul poate merge să ceară autograful artistului dar și atunci am prevăzut totul pentru a asigura securitatea sanitară a artistului dar și a publicului» spune René Martin.

De obicei, în ultimii ani, vânzarea de bilete ajungea la o valoare totală de două milioane de euro. Ediția 2020 va «aduce» în casieria festivalul două treimi mai puțin, adică doar circa 800.000 de euros. Cu 60% mai puține rețete, organizatorii au reușit totuși să propună 60 de concerte până pe 21 august, data de închidere a manifestării muzicale. Grație în parte și bunăvoinței muzicienilor care au acceptat deîndată să se adapteze realității și deci să primească doar o treime din banii la care pretind de obicei. René Martin ne spune cum a negociat plata.

«Intrețin relații privilegiate cu toți artiștii. In luna mai când le-am scris ca să le promit că voi face totul pentru a menține festivalul, le-am spus totodată că nu știu câte locuri voi putea vinde deci le-am propus că le voi adapta plata în funcție de numărul de locuri pe care le voi putea vinde. Toți au acceptat propunerea mea. Astfel, cum anul acesta nu putem vinde decât o treime din locuri, artistiștii vor primi doar 30% din banii pe care îi primesc de obicei. E și pentru ei singurul mod de a exista din nou în public, de aceea toți, împreună, fac și facem efortul pentru a putea redemara, reinventa și reda viață emoțiilor muzicale.»

Insist să aflu ce argumente a folosit pentru a-i convinge totuși pe pianiști să vină să cânte La Roque d’Anthéron în condiții de epidemie de coronavirus. René Martin ne răspunde: «Pentru artisti, izolarea a fost teribilă: nu mai cântau sau atunci pe făceau în colțul lor, acasă, și nu așteptau decât un singur lucru, s-o ia de la capăt cu concertele în public. Cum cunosc mulți artiști și le organizez multe lucruri, mi-am zis că dacă e un festival care poate fi salvat atunci acela este La Roque d’Anthéron. Le-am scris multora spunându-le că, poate, voi avea posibilitatea să mențin festivalul dar nu știu să le spun dacă voi avea 100, 300 sau 500 de persoane în tribune. Orice ar fi însă, vom exista pentru a da posibilitatea muzicii să continue să trăiască.»

Pianista francezà Anne Queffélec cu Olivier Charlier, Anna Göckel, Laurent Marfaing, Marc Coppey si Yann Dubost pe scena Parcului Florans de la Roque d'Anthéron, 2 august 2020 (Foto: Christophe Grémiot)

Artiștii veniți anul acesta La Roque d’Anthéron au fost aleși în funcție de locul lor de reședință iar orchestrele au fost lăsate deoparte din motive lesne de înțeles. René Martin: «In timpul izolării, cu aeroporturile închise, cu trenurile internaționale oprite, mi-am zis că nu știu care o să fie situația în august. Am decis deci să le impun tuturor să vină doar cu masina și asfel i-am eliminat pe toti artiștii din China, America de sud, din Rusia, etc. Totodata, avem sansa de a avea în Franta o scoala de pianistica extraordinara cu tineri pianiști magnifici, cu mari profesori, și atunci mi-am zis că e momentul sa scoatem în valoarea toată aceasta mare scoala.»

In fine, îi fac remarca lui René Martin ca pentru al doilea an consecutiv a invitat o pianista de origine româna. Dupa Dana Ciocârlie anul trecut, la ediția de acum va concerta pe 17 august Mara Dobrescu. «E o pianistă cu care lucrez mult. Are o foarte mare sensibilitate, a studiat și în Franta printre alții cu Jean-Claude Pennetier. Apreciez foarte mult personalitatea Marei, este un om atașant și are idei muzicale foarte frumoase, e deci cineva pe care apăr și promovez» ne spune René Martin.

 
Festivalul de pian de la Roque d’Anthéron s-a deschis pentru «a da posibilitatea muzicii să continue să trăiască». Interviu cu René Martin, directorul artistic al festivalului