Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


A început renovarea marii orgi de la Notre-Dame, 16 luni după incendiul care a răvășit catedrala

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Aproape 16 luni după spectaculosul incendiu care a răvășit catedrala Notre-Dame din Paris în 15 aprilie 2019, luni a început renovarea marii orgi. Un șantier uriaș, programat să dureze până în 2024. Cu toate că instrumentul nu a fost atins de flăcări deci nici de apa pompierilor, el a suferit un șoc termic și a fost acoperit de praful de plumb care a rezultat de pe urma topirii fleșei catedralei.

Orga de la Notre-Dame e în continuare la locul ei, adică sub rozeta aflată pe fațada vestică a catedralei. Instalată în catedrală încă din secolul 13, marea orgă simfonică datează, în mare parte, din anul 1733. De-a lungul timpului ea a fost însă modificată de mai multe ori până în 1868, data ultimelor lucrări majore.

Repararea orgii se anunță o muncă migăloasă și de titan. Pentru început trebuie demontat instrumentul, adică cele 8.000 de tuburi din care e compus, la care se adaugă sute dacă nu mii de piese din metal și lemn.

In afară de praf, metalul a trăit importante și inedite variații de temperatură. In timpuri normale, temperatura în catedrală este menținută constantă. Odată demontate, tuburile sunt apoi curățate și renovate de un specialist și apoi remontate la loc. După remontare, mai trebuie cel puțin 6 luni de muncă pentru acordorul instrumentului ca să-l facă să cânte ca înainte, adică cu o sonoritate și justețe neegalate.

Obiectivul este ca instrumentul să sune din nou în public în data de 16 aprilie 2024, exact 5 ani după incendiu, data dorită și propusă de președintele Emmanuel Macron.

 
A început renovarea marii orgi de la Notre-Dame, 16 luni după incendiul care a răvășit catedrala