Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertismentul specialiştilor: Franţa poate bascula în orice clipă şi pierde controlul coronavirusului

risc_epidemie.jpeg

Piata Trocadéro, nu departe de Tour Eiffel, Paris, 3 august 2020.
Piata Trocadéro, nu departe de Tour Eiffel, Paris, 3 august 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Intr-un document făcut public marţi de guvernul francez, al 8-lea de acest gen de la începutul epidemiei de coronavirus, Consiliul ştiinţific din Franţa avertizează că „echilibrul este fragil şi putem bascula în orice clipă spre o reluare necontrolată a epidemiei de Covid-19. In contextul în care în Hexagon se observă o recrudescenţă a cazurilor, specialiştii insistă pe importanţa măsurilor de protecţie şi estimează ”foarte probabil” un al doilea val la toamnă.

Viitorul epidemiei este, în mare parte, în mâinile cetăţenilor întrucât Franţa este într-o situaţie sub control dar fragilă, cu recrudescenţă a circulaţiei virusului în această vară” notează Consiliul ştiinţific într-un document de 42 de pagini remis guvernului de la Paris şi intitulat „Să ne pregătim de pe acum ca să anticipăm revenirea virusului la toamnă”.

Pentru grupul de specialişti care îndrumă, printre alţii, guvernul francez în deciziile ce trebuie luate pentru a combate coronavirusul, este foarte probabil ca un al doilea val de epidemie să revină la toamnă sau la iarnă.”

Trebuie spus că în ultimele săptămâni, de când a început vacanţa mare a copiilor, adică începutul lui iulie, indicatorii epidemiologici au început să crească uşor. Autorităţile se tem însă de o posibilă agravare a situaţiei având în vedere că vacanţa mai durează o lună. Astfel, între 20 şi 26 iulie, numărul de cazuri noi confirmate a crescut cu 54% iar ştacheta de o mie de cazuri pe zi a fost din nou depăşită. In fine, numărul de pacienţi admişi  în reanimare a crescut cu 13 de vinerea trecută, ajungând la un total per ţară de 384. Cert, cifra este mică comparativ cu vârful epidemiologic de la începtul lui aprilie când erau în reanimare circa 7.200 de pacienţi cu Covid, dar ea întrerupe tendinţa spre descreştere observată de trei luni încoace.

In documentul Consiliului ştiinţific, specialiştii schiţează 4 scenarii posibile în următoarele luni. Pentru moment, Franţa s-ar afla într-un „scenariu de tip 1 fragilizat”, cam cum e Italia, cu o recrudescenţă recentă a cazurilor de Covid în mai multe regiuni. In absenţa unor măsuri suficiente de protecţie tip măşti pe faţă, distanţare fizică şi spălare pe mâini, „nu se poate exclude o reluare a epidemiei încă din această vară, mai ales cu ocazia unor adunări necontrolate”.

Ca să se pregătească pentru un eventual nou val la toamnă, Consiliul ştiinţific preconizează 7 protocoale pe diferite teme: măsuri-barieră, teste, izolarea persoanelor cu risc de a face forme grave, ce e de făcut în marile oraşe, şamd. Astfel, pentru a face faţă unui al doilea val de epidemie, Consiliul ştiinţific cere autorităţilor să instaureze „planuri de prevenţie”, cu precădere în principalele 20 de metropole franceze, după modelul a ceea ce se face déjà în Marea Britanie sau Germania. In acelaşi sens, instanţa ştiinţifică sugerează controlarea mai strictă a călătorilor care vin din ţări cu risc, cu teste la plecare sau sosire în Franţa şi punerea lor în carantină timp de 14 zile.” Nu în ultimul rând, cei 13 experţi care fac parte din Consiliul ştiinţific insistă pe campaniile de informare şi pe faptul că obligaţia de a purta mască în toate locurile publice închise poate fi extinsă la toate spaţiile publice, inclusiv deci cele deschise, în aer liber.

 
Avertismentul specialiştilor: Franţa poate bascula în orice clipă şi pierde controlul coronavirusului.