Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Virgin Galatic prezintă proiectul unui avion supersonic mai rapid decât Concorde-ul

virgin.jpg

Viitorul avion supersonic al lui Virgin Galactic ar urma sà ia la bord între 9 si 19 pasageri
Viitorul avion supersonic al lui Virgin Galactic ar urma sà ia la bord între 9 si 19 pasageri
Sursa imaginii: 
Virgin Galatic

Virgin Galatic, firma creată de Richard Branson, mai face un pas în inovaţia aerospaţială. După ce luna trecută ea a prezentat cabina pasagerilor lui SpaceShipTwo, racheta destinată turismului spaţial, societatea a prezentat luni proiectul unui avion supersonic.

Aparatul va fi conceput în parteneriat cu Rolls Royce care-i va furniza reactoarele viitorului avion supersonic. Ambiţia este ca el să zboare cu Mach 3, adică de trei ori mai repede decât viteza sunetului, echivalentul a circa 3.700 km/oră.

Cu alte cuvinte, viitorul avion al lui Virgin Galatic va fi mai rapid de franco-britanicul Concorde care el nu zbura în viteză de croazieră „decât” cu Mach 2. Astfel, dacă cu un Concorde, primul aparat supersonic din istoria aviaţiei civile, făceai zborul Londra-New York în trei ore şi jumătate, cu Virgin călătoria nu ar dura decât 90 de minute.

Virgin a făcut publice şi primele schiţe ale avionului care ar urma săia la bord între 9 şi 19 pasageri şi ar zbura la 18.000 metri altitudine, cu 7.000 mai sus decât un avion clasic de linie. Avionul va fi conceput pentru a fi pus în serviciu în aeroporturile actuale care, deci, nu vor fi nevoite să investească în amenajări speciale.

Pentru ca proiectul să se concretizeze, conceptorii noului aparat vor trebui să găsească soluţii la problemele care au dus la sfârşitul Concorde-ului în 2003: consum excesiv de kerosen, un carburant extrem de poluant, şi faimosul „boom-ul sonic” asurzitor, momentul în care avionul trece de bariera sunetului. In fine, costurile de exploatare, mult mai ridicate decât la avioanele mai lente, vor trebui şi ele luate în calcul. Nu în ultimul rând, în epoca post-Covid, trebuie văzut dacă un astfel de avion are un viitor în condiţiile în care transportul aerian ar trebui să devină tot mai ecologic.

Fără să dea detalii nici privind data lansării acestui nou avion, nici despre ce tip de motor îl va echipa, Virgin Galactic evaluează totuşi piaţa voiajelor aeriene cu mare viteză la 15 miliarde de dolari pe an. Asta în contextul în care pe piaţă există şi alţi concurenţi, printre care americanii Boom Supersonic şi Aerion.

 
Virgin Galatic prezintă proiectul unui avion supersonic mai rapid decât Concorde-ul