Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pandemie: sector petrolier sinistrat, dar şi semne de viraj spre energia verde

106929984_0.jpeg

Image source: 
ML Harris Photography

În context de pandemie, principalele cinci mari companii petroliere şi gaziere anunţă pierderi fără precedent de 53 de miliarde de dolari pentru al doilea trimestru al anului. Este vorba de companiile BP, Chevron, ExxonMobil, Royal Dutch Shell şi Total. Iar perspectivele în ce le priveşte sunt sumbre.

Nu sunt singurul observator al evenimentelor de pe planetă care se întreabă dacă nu cumva pierderile înregistrate de marile companii petroliere trebuie luate ca nişte ştiri bune. Consumul de petrol înseamnă poluare iar poluarea înseamnă distrugerea mediului înconjurător. Marile companii care exploatează petrolul şi gazul metan ar fi putut de multă vreme să investească treptat în căutarea unor surse de energie verde, reciclabilă, dar nu au făcut-o pentru că zăcămintele de petrol şi gaz metan sunt încă substanţiale pe planetă.

Într-un fel, pandemia de coronavirus obligă aceste companii să-şi schimbe strategiile. Ceea ce unele au şi anunţat. Compania britanică BP (care se numea altădată British Petroleum) a prezentat un plan de reconvertire, în următorii zece ani, spre energiile cu grad scăzut de poluare. Specialiştii spun că şi înainte de Covid au început să fie exercitate presiuni asupra acestor companii pentru a-şi modifica viziunea şi practicile. O primă presiune vine din partea opiniei publice, tot mai preocupată de consecinţele schimbărilor climaterice. O a doua presiune a venit însă chiar din zona energiilor reciclabile întrucît tehnologiile în acest domeniu au evoluat şi s-au perfecţionat mai repede decît se aştepta lumea.

Potrivit multor observatori şi instituţii internaţionale, sectorul aviatic, din cauza epidemiei, va fi perturbat probabil timp de cîteva decenii, şi împreună cu el şi turismul. Ceea ce azi pare să fie dat ca o veste proastă şi îngrijorătoare întrucît implică şi pierderea a sute de mii de locuri de muncă, s-ar putea ca în viitor să fie considerat ca un punct de cotitură esenţial pentru civilizaţia umană: mai precis momentul de unde aceasta, trezită dintr-un consumerism inconştient, a început să-şi construiască un alt tip de viitor, durabil şi eco-responsabil.