Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ce este și la ce folosește nitratul de amoniu, responsabilul exploziilor de la Beirut?

nitrat.jpg

Granule de nitrat de amoniu
Granule de nitrat de amoniu
Image source: 
alibaba.com

Circa 2.750 de tone de nitrat de amoniu, stocate de vreo 6 ani în portul din Beirut, ar fi la orginea exploziilor care au devastat marți seara mare parte din portul și capitala Libanului. Ce este acest produs chimic și la ce folosește el?

Nitratul de amoniu este ca o sare albă și inodoră, banală, prezentată sub formă de granule, folosită ca bază pentru numeroase îngrășăminte azotate numite și amonitrate. Produsul finit, foarte popular, este cumpărat în general de agricultori în saci mari sau vărsat.

Acești nitrați de amoniu nu sunt produse combustibile ci sunt ceea ce se cheamă «comburanți» adică permit combustia altor subtanțe déjà aprinse. «E greu să arzi nitratul de amoniu» spune un chimist american interviuvat de agenția France Presse. Nitratul de amoniu nu poate exploda decât dacă este contaminat cu o substanță incompatibilă sau lângă o sursă intensă de căldură. De aceea, potrivit unei fișe tehnice a ministerului francez al agriculturii, stocarea nitraților de amoniu trebuie să fie foarte strictă: departe de lichide inflamabile gen benzină sau uleiuri, de lichide corozive, de solide inflamabile sau de substanțe care degajă căldură mare. «La circa 300 de grade Celsius devine instabil și explodează degajând o undă de șoc cu un efect de suflu foarte important» explică un cercetător francez citat de colegii noștri de la France 24, descriere care corespunde imaginilor impresionante văzute marți seara cu dubla explozie de la Beirut.

Nitratul de amoniu poate folosi și la fabricarea unor explozibili, fiind apreciat de militari și de mineri dar și de teroriști. Astfel, denumitul ANFO este un amestec sensibil și foarte explozbil compus din 94% nitrat de amoniu și X% kerosen. Puterea sa este comparabilă dacă nu chiar mai mare decât cea a TNT-ului, trinitrotoluen. Numeroase explozii în lume, accidentale sau criminale, au avut la bază nitratul de amoniu. In Franța, în septembrie 2001, la Toulouse, uzina chimică AZF a explodat din cauza a 300 de tone de nitrat de amoniu, făcând 31 de morți. O uzină de îngrășăminte din Texas a explodat în 2013 la fel, din cauza nitratului de amoniu, în timp ce atentale de la Oklahoma City din 2005, Bali din 2002 și cel comis la Oslo de norvegianul extremist de dreapta Anders Behring Breivik în 2011 au fost realizate cu ajutorul acestei substanțe. O substanță foarte ieftină – 460 de dolari tona, pe site-ul Alibabab.com - pe care în plus, cu puțină pricepere, o poți chiar fabrica acasă.

In fine, consecințele unei explozii cu nitrat de amoniu nu se limitează doar la efectele deflagrației. «Două gaze sunt eliberate în atmosferă – amoniac și dioxid de azot – care, dacă intră în contact cu apa din nori, se pot transforma în ploi acide cu consecințe asupra aparatului respirator» precizează directorul adjunct al Institutului de chimie de la CNRS intervievat de France 24.

Ce este și la ce folosește nitratul de amoniu, responsabilul exploziilor de la Beirut?