Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pe fondul teoriilor conspiraționiste, mișcarea anti-mască se extinde și în Franța

antimasca.jpg

O manifestantà anti-mascà, Londra, 19 iulie 2020.
O manifestantà anti-mascà, Londra, 19 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
JUSTIN TALLIS / AFP

In contextul în care epidemia de coronavirus tinde să redemareze încet dar sigur, tot mai multe orașe din Franța impun purtatul măștilor inclusiv în spațiile publice deschise cu mare densitate umană sau cele turistice. In paralel, mișcarea «anti-mască», apărută déjà în SUA, Canada și Germania, ia amploare și în Franța. Animatorii acesteia sunt, ca de obicei, adepții tezelor complotiste și propagatorii de știri false (fake news).

Sub pretextul că se caută impunerea unei «dictaturi sanitare», mișcarea anti-mască din Franța începe să se contureze și să se mobilizeze contra unor legi descrise drept «disproporționate». Mai ales că tot mai multe orașe impun purtatul măștii inclusiv în spațiile publice deschise, în exterior, acolo unde se adună multă lume. La Paris spre exemplu, de săptămâna viitoare cheiurile Senei, piețele exterioare de alimente și anumite zone turistice vor fi accesibile doar cu masca pe față.

Chiar dacă nicio manifestație publică nu a avut loc pe această temă în Franța spre deosebire de ceea ce s-a putut observa în Germania învecinată, aici în Hexagon agitația cea mai mare este pentru moment pe rețelele de socializare. Au apărut totuși și două-trei acte extrem de grave. Un bărbat a fost astfel agresat violent într-o spălătorie din periferia Parisului de mai mulți oameni după ce le ceruse unora să pună masca pe față. In sudul țării, la Bayonne, un șofer de autobuz a fost omorât în bătaie de tineri cărora le ceruse să-și pună mascacând s-au urcat la bord.

Argumentele comunității anti-mască sunt cele folosite și pe alte meleaguri. Unii estimează că masca este inutilă, ba chiar periculoasă întrucât provoacă intoxicații cu CO2 sau alte maladii pulmonare.  «Argumente total imbecile» spune Jean-Christophe Calmes, vice-președintele medicilor generaliști din Franța. «Dacă ar fi așa aș fi obligat să vă anunț decesul tuturor chirurgilor, al dentiștlior și al întregului personal medical din Franța care lucrează zilnic cu masca pe față. E de un egoism monstruos și nu înțeleg. Când te uiți atent și constatți că epidemia explodează acolo une nu se poartă masca în timp ce acolo unde se poartă, numărul de contaminări e restrâns, alegerea e ușor de făcut» spune medicul francez.

Alții, din considerente zise filosofice, compară masca cu o «botniță» și estimează că e vorba de o libertzte individuală care le este îngrădită. Pentru aceștia, purtatul măștii «nu-i pivește decât pe ei și pe nimeni altcineva» uitând că în fapt, masca îi protejează în primul rând pe cei din jurul în cazul în care tu ești contaminat, fiind deci o măsură altruistă.

Teoriile conspiraționiste, complotiste, apărute mai întâi în SUA, nu lipsesc nici ele din panoplia celor care se opun măștilor. Pentru unii, masca obligatorie este «primul pas spre vaccinul obligatoriu», alții se tem de eventualele cipuri inserate în măști. Nu în ultimul rând, adversarii măștilor profită și de ezitările autorităților. E adevărat că la începutul epidemiei, guvernul nu a încurajat purtatul măști, ba dimpotrivă. Azi, discursul este diametral opus. «Recomandările privind masca au evoluat odată cu cunoștiințele noastre despre virusul SARS-CoV2» se justifică Direcția generală a sănătății citată de colegii noștri francezi de la RFI.

Mișcările conspiraționiste, foarte active pe rețele tip YouTube, Facebook sau Twitter«au creat o lume paralelă și infernală în care totul este minciună» notează Rudy Reichstadt. Pentru fondatorul lui Conspiracy Watch, Observatorul conspiraționismului, «acești oameni sunt aceeași cu cei care refuzau carantina, care spunea că suntem mințiți. Asistăm la convergența unor oameni veniți din orizonturi diferite – anti-vaccin, complotiști, șamd. – care tind în aceeași direcție și se influențează reciproc.»

In opinia specialistului complotismului, «teoriile complotului joacă rolul cuiva care te consolează». In fapt, chestiunea măștii e ceva secundar. Vaccinurile, sistemul 5G, idea că Bill Gates sau alți miliardari guvernează lumea, sunt tot atâtea teme care-i animă și fac să prospere pe acești conspiraționiști universali,pentru moment ultraminoritari în Franța dar veniți din orizonturi foarte variate: anti-vaccin, anti-sistem, veste galbene, extrema dreaptă sau cea stângă.

 
Pe fondul teoriilor conspiraționiste, mișcarea anti-mască se extinde și în Franța