Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Consiliul constituțional cenzurează «măsurile de securitate» preconizate contra teroriștilor care ies din închisoare

cc.jpg

Consiliul constitutional a cenzurat mare parte a legii privind màsurile de securitate pe care guvernul dorea sà le impunà fostilor detinuti pentru terorism.
Consiliul constitutional a cenzurat mare parte a legii privind màsurile de securitate pe care guvernul dorea sà le impunà fostilor detinuti pentru terorism.
Sursa imaginii: 
ludovic Marin/AFP

In luna iulie, Parlamentul de la Paris adopta o lege care prevedea măsuri restrictive de libertate contra condamnaților pentru acte de terorism care ies din închisoare. In următorii doi ani, circa 150 de teroriști islamiști își vor termina pedepsele (grele, între 7 și 10 ani) cu închisoarea și vor fi deci eliberați. Consiliul constituțional a estimat că aceste măsuri contravin libertăților foștilor deținuți.

Legea adoptată luna trecută prevedea ca acești deținuți pentru terorism, odată ce și-au ispașit pedeapsa, sa poarte bratara electronica, sa nu apara în anumite locuri publice, sa nu se intâlnească cu anumite persoane, sa-si stabileasca domiciliul într-un loc prestabilit, samd. și asta timp de 5 sau chiar 10 ani după eliberare. In opinia aleșilor partidului majoritar, LREM, acest text de lege urma sa-i protejeze pe francezi de «riscul terorist» în contextul în care circa 150 de deținuți pentru terorism islamist urmează să iasă de după gratii în următorii doi ani. Acești oameni au fost condamnați pentru diverse delicte legate de terorism dar nu pentru acte teroriste în sine. Autorii actelor, mai puțini la număr, au fost condamnați la zeci de ani închisoare, unii chiar la pușcărie pe viață.

Mai multi avocați, printre care și Dupond-Moretti, devenit între timp ministru al justiției, denunțau legea votată în iulie pe motiv că instaura «o pedeapsă după pedeapsă» repunând astfel în cauza principiile statului de drept. In decizia sa de vineri, Consiliul constituțional le dă dreptate și cenzurează mai toate prevederile din text estimând că ele contravin libertății de mișcare a respectivelor persoane. In opinia înțelepților, acești oameni care și-au făcut – de cele mai multe ori, în totalitate – pedeapsa, au dreptul, odată liberi, la o viață familială și privată normală.

In ciuda acestor obiecții de fond pe care noul ministru al justiției a refuzat să le comenteze, Consiliul constituțional nu se declară opus instaurării unor măsuri de securitate. Acestea trebuie să fie însă altfel gândite, aplicate și justificate. Remarcă ce a fost deîndată luată în seamă de partidul prezidențial care și-a anunțat intenția de a revizui textul de lege.

Opoziția de stânga salută decizia Consiliului contituțional și remarcă faptul că este pentru a doua oară în câteva săptămâni că guvernul francez este pus la punct de înalta instanță. In luna iunie, un text de lege referitor la combaterea urii pe internet fusese cenzurat de Consiliul contituțional.

 
In Franta, consiliul constitutional cenzureazà "màsurile de securitate" preconizate contra teroristilor care ies din închisoare