Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Niger: Ce se știe despre uciderea a șase francezi și doi localnici

niger.jpg

Vehiculul la bordul càruia se aflau cei 6 francezi si 2 nigerieni ucisi duminicà, 9 august 2020, în parcul animalier Kouré din Niger.
Vehiculul la bordul càruia se aflau cei 6 francezi si 2 nigerieni ucisi duminicà, 9 august 2020, în parcul animalier Kouré din Niger.
Sursa imaginii: 
BOUREIMA HAMA / AFP

Opt persoane – doi nigerieni și 6 francezi – au fost uciși duminică în parcul animalier Kouré, nu departe de Niamey, capitala Nigerului. Cele opt victime se aflau la bordul unui vehicul al organizației umanitare Acted iar atacatorii înarmați au sosit și au fugit la bordul unor motociclete. Armata franceză, prezentă la fața locului în cadrul operațiuni Barkhane, a participat apoi alături de militarii nigerieni la căutarea făptașilor, pentru moment în zadar. De la Paris, președintele Emmanuel Macron a promis însă că se va «face lumină» asupra circumstanțelor acestui «atentat» iar Parchetul antiterorist de la Paris a deschis o anchetă.

In parcul animalier Kouré se află printre ultimele specimene de girafe din Africa de vest. Zona nu este interzisă vizitelor, nu a făcut obiectul vreunei alerte dar ministerul francez de externe îi sfătuiește totuși pe călători să nu meargă acolo fără un motiv bine întemeiat. «Regiunea este extrem de populată și scena unui enorm trafic de pasageri, inclusiv de camioane militare sau de jandarmerie» precizează un specialist citat de colegii noștri francezi de la RFI. Corespondentul radioului nostru la fața locului remarcă însă că «circulă acolo mai ales motociclete folosite de teroriști», mod de transport utilizat dealtfel și de atacatorii de duminică.

Atacul căruia i-au căzut victime cele opt persoane – doi localnici, șoferul și ghidul, plus 6 francezi, în parte membri ai ONG-ului Acted - a fost extrem de violent. Vehiculul lor a fost mai întâi mitraliat. După ce a luat foc, două persoane au murit în flăcări. Alți 5 oameni au fost împușcați pe când încercau să iasă din mașină. In fine, o femeie care reușise să iasă și să fugă a fost prinsă din urmă de atacatori și ucisă și ea.

Pentru moment, identitatea atacatorilor nu este cunoscută dar se știe că zona respectivă este împânzită de grupuri islamiste. Cel zis «de sprijin al islamului și musulmanilor» (GSIM), afiliat grupării al-Qaida, a declarat însă de duminică déjà că nu este implicat în atac. Mai operează acolo și rivalii lor jihadiști din Statul islamic al Marelui Sahara (EIGS). In plus, regiunea se află nu departe de cea zisă «a celor trei frontiere», între Niger, Burkina Faso și Mali. O regiune în care militarii locali și forța militară franceză Barkhane și-au întărit prezența de la începutul anului.

ONG-ul Acted intervine în Niger pe lângă populațiile deplasate din zonele în care activează diversele grupuri jihadiste. Deplasarea de duminică a membrilor ONG-ului în parcul Kouré era însă o scurtă ieșire, o excursie duminicală.

Primul atac comis contra unor occidentali în această zonă

Atacul a fost descris de Mahamadou Issoufou, președintele Nigerului, drept «laș și barbar» și a adresat condoleanțe familiilor celor două țări. Omologul său francez, Emmanuel Macron, a denunțat și el «atentatul căruia i-au căzut victime niște membri ai unui ONG umanitar» și a promis că se va face totul pentru a elucida circumstanțele în care acesta a avut loc. Un consiliu excepțional de apărare consacrat acestui atac este organizat marți la Palatul Elysée. In fine, Ibrahim Boubacar Keïta, președintele Mali, țară de frontieră cu Nigerul, a reacționat și el condamnând un «act barbar într-un spațiu geografic în care mai operează extremismul violent și economia criminală în ciuda prezenței armatelor naționale reunite sub denumirea G5 Sahel și franceze din forța Barkhane.»

De notat că este vorba de primul atac comis contra unor occidentali în această zonă de când ea a devenit, acum două decenii, o atracție turistică grație girafelor peralta care se află refugoate în parcul de la Kouré.

Nigerul este unul din membri grupului G5 Sahel alături de Mauritania, Mali, Ciad și Burkina Faso. G5 Sahel este în fapt un organism de cooperare regional în materie de securitate destinat să combată grupurile jihadiste alături de cei circa 5.000 de soldați francezi ai operațiunii Barkhane. Nigerul, țară aflată în inima dispozitivului occidental în lupta antijihadistă, găzduiește și o importantă bază de drone americane.

Intr-un editorial publicat luni, radioul France Inter notează că «în mod paradoxal, faptul că teroriștii atacă civili este un semn al eficacității operațiunii Barkhane. Reușind să reunească 4 state în jurul unui nucleu militar francez, Barkhane a permis depășirea egoismelor regionale care făceau că jihadiștii se serveau de Mauritania sau de Ciad ca baze de repliere. In plus, de 6 ani încoace, armatele diverselor state africane din G5 Sahel s-au întărit permitând lui Barkhane să obțină recent rezultate foarte bune «în zona celor trei frontiere». A lovi exact acolo ținte care nu sunt militare, demonstrează că jihadiștii, oricare ar fi ei, recunosc eficacitatea operațiunii Barkhane pe care totodată doresc s-o sfideze” conchide France Inter.

 
Niger: Ce se știe despre uciderea a șase francezi și doi localnici