Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale în Belarus: Alexandr Lukașenko, reales cu peste 80% din voturi

lukasenko.jpg

Presedintele Belarus, Alexandr Lukasenko, duminicà 9 august 2020.
Presedintele Belarus, Alexandr Lukasenko, duminicà 9 august 2020.
Sursa imaginii: 
Serghei Gapon/AFP

Președintele Belarus, Alexandr Lukașenko, a fost reales în funcție în urma scrutinului derulat duminică 9 august. Liderul de la Minsk a obținut 80,23% din sufragii potrivit agenției de stat Belta. Principala sa opozantă, Svetlana Tikhanovskaia, a atras aproape 10 procente din voturi dar contestă aceste rezultate oficiale.

Nu este o surpriză pentru nimeni. Președintele autoritar de la Minsk,  Alexandr Lukașenko, aflat la putere de 26 de ani, descris de unii drept «ultimul dictator din Europa», a fost reales în post în urma unui scrutin controversat și tensionat, marcat de numeroase violențe și acuzații de fraudă.

Principala opozantă a lui Lukașenko, Svetlana Tikhanovskaia, a obținut 9,9% din voturi. In fine, alți trei candidați au cules fiecare mai puțin de două procente din sufragii potrivit Comisiei electorale belaruse. Cum era previzibil, Tikhanovskaia, fostă profesoară de engleză în vârstă de 37 de ani, a contestat rezultatele și i-a cerut lui Lukașenko «să cedeze puterea.»

Printre primi care l-au felicitat pe Alexandr Lukașenko s-a numărat omolgul său de la Moscova. In telegrama pe care i-a transmis-o, Vladimir Putin își exprimă speranța ca pe viitor relațiile ruso-belaruse să se dezvolte «de o manieră reciproc avantajoasă.» Reamintim că în ultima vreme, Alexandr Lukașenko l-a acuzat omologul său de la Kremlin, de obicei aliat tradițional, că vrea să-l destabilieze, că sprijină opoziția și caută să-i vasalizeze țara.

Polonia a reacționat și ea rapid dar pentru a cere organizarea unui summit european excepțional consacrat situației din Belarus după represiunea manifestațiilor din noaptea de duminică spre luni. «Trebuie să sprijinim poporul belarus în drumul spre libertate» a declarat premierul de la Varșovia, Mateusz Morawiecki.

Trebuie spus că mii de partizani ai opoziției s-au adunat duminică seara în capitală dar și în orașe de provincie pentru a contesta rezultatele oficiale ale alegerilor. In urma ciocnirilor nocturne cu poliția, peste 3.000 de persoane au fost arestate, anunță ONG-ul belarus Viasna. De partea lor, mediile de informare afirmă că un om a murit și alte zeci de persoane au fost rănite în manifestațiile de la Minsk. O informație dezmințită de autoritățile belaruse care au precizat însă că «zeci de cetățeni și de polițiști au fost răinți, unii fiind chiar spitalizați.»

Trebuie văzut acum dacă opoziția va menține sau nu presiunea asupra puterii. O putere extrem de tensionată, gata la orice, inclusiv să taie accesul la rețeaua internet pentru a îngreuna coordonarea acțiunilor opoziției. Având în vedere imensul entuziasm observat în ultimele săptămâni la mitingurile Svetlanei Tikhanovskaia, este într-adevăr puțin credibil ca ea să fii cules doar mai puțin de 10 procente din voturi, estimează mai mulți observatori străini.

De la Bruxelles, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei europene, a condamnat represiunea din Belarus și a cerut «numărarea exactă a voturilor.» De asemenea, ea a reamintit că «hărțuirea și represiunea violentă a manifestanților pașnici nu își au locul în Europa.»

 
Alegeri prezidențiale Belarus: Alexandr Lukașenko, reales cu peste 80% din voturi