Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Algeria: un jurnalist independent, condamnat la trei ani închisoare cu executare

algeria.jpg

Jurnalistul Khaled Drareni a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare
Jurnalistul Khaled Drareni a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare
Sursa imaginii: 
Facebook/Khaled Drareni

Jurnalistul algerian Khaled Drareni a fost condamnat la trei ani închisoare cu executare. El a fost găsit vinovat de «atac la integritatea teritoriului național» după ce a relatat pe 7 martie despre o manifestație a mișcării Hirak, revolta populară care a zdruncinat până nu demult Algeria timp de mai bine de un an.

Incarcerat preventiv de la sfârșitul lunii martie, jurnalistul algerian Khaled Drareni a fost condamnat luni, 10 august, la trei ani închisoare cu executare. «Un verdict foarte greu și surprinzător întrucât dosarul este gol» a declarat avocatul său care este de asemenea președinte al Ligii algeriene a drepturilor omului.

In ultimele luni, o serie de alte ONG-uri, locale sau internaționale, ceruseră eliberarea lui Drareni și oprirea hărțuirii mediilor independente«Verdictul este deci o persecuție judiciară» a declarat Christophe Deloire, secretarul general al asociației Reporteri fără frontiere (RSF).

Khaled Drareni, în vârstă de 40 de ani, conduce site-ul de informații on-line Casbah Tribune și este corespondentul în Algeria al canalului TV5 Monde și al lui RSF. In calitatea sa de jurnalist el a acoperit o manifestație a mișcării Hirak, revolta populară care a zdruncinat până nu demult Algeria timp de mai bine de un an. Astfel, tribunalul l-a declarat vinovat de «incitare la o adunare neînarmată» și «atac la integritatea teritoriului național.»

Justiția algeriană și-a multiplicat în ultima vreme urmăririle și condamnările contra unor militanți Hirak, opozanți politici, jurnaliști și bloggeri. Nu e de mirare că Algeria figurează pe locul 146 din 180 în clasamentul mondial al libertății presei realizat de RSF. In 5 ani, țara a coborât 27 de locuri.

 
Algeria: un jurnalist independent, condamnat la trei ani închisoare cu executare