Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Canicula continuă în Franța, «riscuri pentru sănătate» în zonele urbane

canicula.jpg

Locuitorii orasului Bordeaux se ràcoresc cum pot
Locuitorii orasului Bordeaux se ràcoresc cum pot
Image source: 
MEHDI FEDOUACH / AFP

Canicula care se abate asupra Franței de aproape o săptămână va continua cel puțin până miercuri seara. 15 departamente din nordul-vestul Franței – printre care și capitala Paris – sunt în alertă maximă, roșie.

Din spusele meteorologilor, vârful valului canicular a fost depășit dar temperaturile ridicate vor persista. Maximele vor atinge pe alocuri 40°C iar noaptea, rareori mercurul va trece sub 20°C.

«Această caniculă survine într-un context sanitar special, datorat epidemiei de coronavirus. Căldura persistentă provoacă un important disconfort ce poate avea riscuri sanitare în zonele cele mai urbanizate»notează specialiștii meteo citați de ziarul Le Figaro.

Departamentele în alertă roșie – cod roșu de caniculă – se află în nord-vestul Franței dar mai ales la Paris și în jurul capitalei unde temperaturile nu au scăzut noaptea sub 23°C iar în timpul zilei au atins și 40°C la umbră. «Beți apă în mod regulat, mâncați chiar dacă nu vă e foame și limitați-vă eforturile fizice» este îndemnul publicat pe Twitter de Olivier Véran, ministrul francez al Sănătății.

In ciuda temperaturilor atinse și a duratei sale, actuala caniculă din Franța nu este atât de importantă precum cea din 2003. Acum 17 ani, valul de căldură a durat două săptămâni, a atins temperaturi și mai ridicate și a provocat decesul a circa 15.000 de persoane. Pentru actuala caniculă nu există deocamdată vreun bilanț referitor la numărul de morți.

 
Canicula continuă în Franța, «riscuri pentru sănătate» în zonele urbane