Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Muzeele din Franța, nevoite să se mulțumească doar cu publicul local

arta.jpg

La Musée d'Orsay, vizitatorii vin în principal din Hexagon.
La Musée d'Orsay, vizitatorii vin în principal din Hexagon.
Sursa imaginii: 
Thomas COEX / AFP

Lipsite de turiștii străini din cauza epidemiei de coronavirus, marile muzee franceze și în particular cele pariziene sunt nevoite să se mulțumească – dar și să atragă – publicul local. In paralel, artiștii și producătorii francezi de muzică denunță incertitudinea în care s-a regăsit lumea spectacolului de 6 luni încoace.

«Ne simțim abandonați» deplânge sindicatul muzicienilor contemporani, citat de agenția France Presse. Trebuie spus că mesajele autorităților sunt cel puțin neclare. Acum o săptămână, Roselyne Bachelot, ministra culturii, promitea că reuniunile culturale de peste 5.000 de persoane ar putea fi autorizate după 15 august respectând anumite conditii sanitare. Două zile mai târziu, responsabila era însă nevoită să-și rectifice promisiunea. «Vom reexamina chestiunea în curând, în funcție de evoluția epidemiei». Verdictul final a venit marți, 11 august. «Interdicția evenimentelor care reunesc peste 5.000 de persoane se prelungește până pe 30 octombrie» a anunțat premierul francez Jean Castex în urma Consiliului de apărare prezidat de Emmanuel Macron.

In acest context și văzând cum crește zilnic numărul de contaminați și de morți de Covid-19, visul organizatorilor, al tehnicienilor și al artiștilor de a relua spectacolele pe întâi septembrie la capacitatea maximă e unul neîmplinit. Unii cântăreți și producători acuză déjà guvernul că nu are curajul să spună că anul acesta nu va mai avea loc niciun concert cu public.

Muzeele franceze și în particular cele pariziene sunt și ele în mare lipsă de public. In absența turiștilor străini, instituțiile culturale încearcă să atragă și să seducă publicul local. Muzeul Luvru care primea anul trecut zilnic vizita a 30.000 de amatori de artă, și-a limitat acum pragul maxim la 9.000 de vizitatori, în proporție de 60% francezi când de obicei localnici nu reprezintă decât un sfert din cei care vin la Luvru. «Pierderile sunt estimate la 40 de milioane de euros» deplânge Jean-Luc Martinez, directorul celebrului muzeu, citat de ziarul Le Monde. Cotidian care notează în schimb că la Centrul Pompidou, muzeul de artă modernă este mai puțin afectat de lipsa turiștilor străini întrucât aceștia nu reprezintă decât 40% din totalul vizitatorilor. Numărul maxim de vizitatori pe zi a fost însă redus cu două treimi, de la 13.000 la 3.400.

La fel de mult și-a redus publicul și Musée d’Orsay – de la 15.000 la 5.000 de viiziatori pe zi. In plus, publicul care merge acolo ca să vadă sau să revadă colecțiile impresioniștilor – dar nu numai – sunt majoriari din regiunea pariziană. Guillaume Blanc este directorul departamentului «Public» la Musée d’Orsay. El confirmă că «în vremuri normale publicul nostru este străin în proporție de 60%. Azi strainii nu mai reprezintă decât zece procente. Restul sunt francezi care vin să descopere sau să redescopere muzeul.»

In multimea de vizitatori ai zilei, am găsit și o tânara belgiană flamanda careia i se pare “agreabil dar bizar sa fie asa în muzeu, cu masca pe față. Sunt totusi fericita ca am ajuns aici” spune ea pe final.

 
Muzeele din Franța, nevoite să se mulțumească doar cu publicul local