Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marsilia, Lille, Lyon: Tot mai multe orașe impun masca în spațiul public

De la finele lui iulie, în sute de orașe franceze, mai mici ori mai mari, este obligatoriu să fie purtată în spațiul public masca prin care se încearcă stoparea propagării coronavirusului.

Jean Castex, șeful guvernului constată că de două săptămâni, situația epidemiologică evoluează în direcția greșită.

 

Peste 2.500 de contaminări suplimentare cu Covid-19 au fost înregistrate într-un interval de 24 de ore, potrivit cifrelor comunicate miercuri seară de Agenția de Sănătate Publică din Franța. 18 persoane au murit în spital. 

Aproape 4.900 de bolnavi sunt spitalizați în acest moment iar aproximativ 400 sunt în serviciile de reanimare. 

 

Regiunea pariziană, Provence -Alpes-Côte d’Azur înregistrează cele mai multe cazuri în reanimare. 

 

Autoritățile din Paris, Marsilia, Lille, Biarritz, Toulouse și Nisa au decis că masca trebuie obligatoriu purtată în anumite cartiere. Cei care nu sunt de acord cu ea riscă o amendă de 135 de euro. 

 

La Bordeaux primarul a decis că masca trebuie purtată pe strada ce străbate centrul orașului, Rue Sainte-Catherine, cea mai lungă stradă pietonală din Europa, ”un centru comercial sub cerul liber, mai exact 240 de magazine se regăsesc în această zonă”.

 

Apoi, masca de protecție trebuie purtată în locurile în care de obicei sunt mulți turiști - spre exemplu la Muntele Saint-Michel, al doilea obiectiv turistic ca număr de vizitatori din Franța. 

 

În Paris, masca trebuie purtată în sectoarele în care se regăsesc mulți oameni - pe cheiurile Senei, spre exemplu ori în locurile turistice - pe celebrul bulevard Champs-Elysées, la Opera Garnier, în jurul Turnului Eiffel.

Toți pietonii trebuie să își acopere nasul și gura cu o astfel de mască, inclusiv cei care fac sport. 

 

Iar dacă vorbim de sport, trebuie sous că celebrul Maraton din Paris a fost anulat, au anunțat organizatorii. 

Cursa de 42 de km, ce traversează an de an locurile emblematice ale capitalei - Champs-Elysées, Opéra, Bastille, Notre-Dame, Tour Eiffel - era prevăzută inițial să aibă loc pe 5 aprilie și a fost deja amânată de două ori - pentru 18 octombrie și pentru 15 noiembrie, din cauza crizei sanitare.