Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Obligativitatea măștii și drepturile omului: cum o decizie administrativă se transformă în fake news

strasbourg.jpg

Roland Ries, fostul primar de Strasbourg, cu masca pe fatà, 15 mai 2020.
Roland Ries, fostul primar de Strasbourg, cu masca pe fatà, 15 mai 2020.
Sursa imaginii: 
Maxppp/Jean-Marc LOOS

In contextul în care tot mai multe orașe din Franța – dar nu numai – au impus obligativitatea purtării măștii pe față inclusiv în spațiile deschise aglomerate, mișcarea «anti-mască» încearcă să se facă auzită. Uneori, folosind argumente mincinoase, scoase din context ori de rea-credință. Astfel, în câteva publicații online din România au apărut zilele trecute o serie de articole cu privire la o presupusă decizie a Curții europene a drepturilor omului care ar fi «spulberat măsura autorităților franceze și anume obligativitatea purtării măștii în aer liber» pe motiv că ar încălca drepturile și libertățile omului.

Să precizăm pentru început că o serie de publicații din România au comentat zilele trecute (11 și 12 august) o decizie luată în Franța în luna mai!  Si nu de Curtea europeană a drepturilor omului (CEDO) ci de Tribunalul administrativ din Strasbourg. Despre ce este vorba?

In data de 20 mai, 9 zile după ce Franța ieșise dintr-o caratină dură de două luni, Roland Ries, primarul din Strasbourg din aceea vreme (între timp au avut loc alegeri locale și primarul a fost schimbat) a vrut să impună purtatul măștii, în aer liber, pe Grande-Ile, cea mai centrală și mai caracteristică insulă a orașului, și pe străzile adiacente care duc spre partea istorică a orașului. O obligativitate impusă persoanelor de peste 11 ani și doar între 10 dimineața și 8 seara.

Decretul municipal a făcut obiectul a două contestații care au primit două răspunsuri aparent contradictorii. Intr-o primă etapă, pe 23 mai, Tribunalul administrativ din Strasbourg a respins plângerea estimând că «decretul municipal nu atentează la libertatea de circulație». Cu alte cuvinte, masca pe față nu te împiedică să circuli unde vrei.

Două zile mai târziu, pe 25 mai, decizia edilului a fost însă suspendată de același Tribunal administrativ din Strasbourg (și nu de CEDO) pe motiv că ar încălca articolul 8 al Convenției europene a drepturilor omului care «garantează respectarea vieții private și familiale». Primarul, care ar fi vrut să impună obligativitatea măștii doar până la începutul lui iunie – adică 2 săptămâni – a renunțat să conteste decizia Tribunalului în fața Consiliului de stat.

Cea mai înaltă jurisdicție administrativă franceză (Consiliul de stat) luase însă în luna precedentă, pe 17 aprilie, o decizie care a servit ca muniție complotiștilor și grupărilor «anti-mască». Ea se referea însă nu la orașul Strasbourg ci la Sceaux, localitate din periferia sudică a Parisului. Primarul de acolo a fost primul din Franța care, încă din data de 6 aprilie (adică în vremea când carantina era încă în vigoare peste tot în Franța) a vrut să le impună adminstraților săi purtatul obligatoriu al măștii în spațiile publice ale comunei. Zece zile după decretul municipal, mai exact în data de 17 aprilie, Consiliul de stat, sesizat de Liga Drepturilor Omului, avea să cenzureze ordonanța primarului pe motiv că «un ales local nu poate lua, din proprie inițiativă, alte decizii decât cele ale statului pentru a combate o catastrofă umanitară.» Trebuie spus că în aceea vreme, guvernul de la Paris era încă departe de a impune masca în spațiile publice. Cu alte cuvinte, nu obligativitatea purtatului măștii a fost considerată ilicită ci faptul că un primar și nu statul (reprezentat de prefect) a prevăzut această măsură. In ciuda unei nuanțe destul de evidente, adepții teoriei conspirației și mișcările anti-mască se mai agață și azi de aceea decizie a Consiliului de stat.

Intre timp, au trecut 4 luni iar discursul public, politica guvernamentală ca și contextul sanitar au evoluat simțitor. Masca a devenit treptat obligatorie, mai întâi în spațiile închise și apoi în tot mai multe orașe – inclusiv la Paris – în spațiile deschise frecventate de multă lume. Nu în ultimul rând, în data de 31 iulie, guvernul de la Paris prin vocea ministrului Sănătății Olivier Véran, a luat o decizie care schimbă regulile pentru aleșii locali și deci face să fie caducă decizia Consiliuli de stat din 17 aprilie. Intr-adevăr, impunând masca în spațiile publice închise, Executivul a dat posibilitatea prefecților, la cererea primarilor, să impună prin decret (prefectoral) purtatul măștii și în spațiile publice deschise de pe teritoriul lor. Lucru care permite ca azi, în sute de orașe din Franța, masca să fie obligatorie în aer liber, fără ca decizia să poată fi contestată, nici măcar  de Liga Drepturilor omului. «Situația este azi complet diferită față de cea din aprilie. Atunci era o inițiatiă municipală luată în plus într-un context de penurie de măști. Azi nu vedem niciun inconvenient de a impune purtatul măștii în tot mai multe comune de pe teritoriul francez» declara dealtfel zilele trecute, colegilor noștri de la France Bleu Paris, președinta de onoare a LDO.

 
Obligativitatea măștii și drepturile omului: cum o decizie administrativă se transformă în fake news