Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Erdogan îl acuză pe Macron de «colonialism» şi de «spectacol» în Liban

presedintele_emmanuel_macron_pe_o_strada_devastata_din_beirut_6_august_2020._.jpg

Presedintele Emmanuel Macron pe o strada devastata din Beirut, 6 august 2020.
Presedintele Emmanuel Macron pe o strada devastata din Beirut, 6 august 2020.
Sursa imaginii: 
Thibault Camus / POOL / AFP

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a criticat deplasarea foarte mediatizată a omologului francez, Emmanuel Macron, la Beirut, săptămâna trecută calificând-o drept «un spectacol», într-un context de tensiuni între Turcia şi Franţa.

“Ceea ce îşi doreşte Macron şi compania este să restabilească ordinea colonială în Liban”, a acuzat Recep Tayyip Erdogan într-un discurs pronunţat la Ankara adăugând că nu este interesat să facă spectacol în faţa camerelor.

Recep Tayyip Erdogan se referea la vizita preşedintelui Franţei la Beirut, săptămâna trecută, după exploziile din 4 august în care au murit 171 de oameni iar 6.500 au fost răniţi iar peste 300.000 de localnici au rămas fără locuinţe.

După explozie, din partea Turciei s-au deplasat la Beirut vicepreşedintele şi ministrul de Externe.

Liban s-a aflat sub mandat francez din 1920 şi până în 1943. Înainte de francezi, Liban s-a aflat sub dominaţia otomană, timp de 4 secole.

Joi, la Beirut s-a aflat ministrul francez al Armatelor, Florence Parly.  Parlamentul libanez a decis starea de urgenţă iar astfel, o putere militară supremă se va ocupa de prerogativele în materie de securitate.

Pentru ONG-ul Legal Agenda, o astfel de măsură ar putea să determine armata să împiedice manifestaţiile şi să le considere drept «o ameninţare la adresa securităţii».

Atacul lui Recep Tayyip Erdogan intervine într-un context tensionat între Turcia şi Franţa din cauza intereselor divergente în Mediterana orientală.

Ankara caută rezerve cu hirocarburi într-o zonă maritimă greacă ce este contestată de decenii de Turcia , ceea ce a provocat nemulţumirea Greciei şi a Uniunii Europene. Franţa susţine Grecia în această problemă şi a trimis, temporar, două  avioane de vânătoare Rafale şi două nave de război.

Grecia a trimis şi ea o navă pentru a supraveghea activităţile turce .

Ministerul francez al Armatelor a anunţat joi că participă la un exerciţiu naval împreună cu Grecia şi din acest motiv a trimis în Mediterana orientală fregata Lafayette şi două avioane de vânătoare Rafale.

Fregata Lafayette se afla deja în regiune în cadrul programului de luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic din Siria.

Presa proguvernamentală turcă acuză Franţa că «a întrecut limita şi că îşi doreşte războiul».