Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacţii şi comentarii dure la Paris în urma deciziei britanice de a impune carantina celor care vin din Franţa

londres.jpg

Pasageri sosind la aeroportul londonez Heathtrow, 10 iulie 2020.
Pasageri sosind la aeroportul londonez Heathtrow, 10 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Decizia Marii Britanii, anunţată joi seara, de a impune o carantină de 14 zile călătorilor care vin din Franţa, a provocat reacţii dure la Paris. Intre timp, sute de mii de britanici aflaţi în vacanţă în Hexagon, riscă să blocheze frontiera dintre cele două ţări dacă vor dori să revină repede acasă, până sâmbătă în zorii zilei, ora 4, când intră în vigoare măsura restrictivă impusă de Londra

«O decizie britanică pe care o regretăm şi care ne obligă să impunem o măsură de reciprocitate sperând într-o revenire cât de rapid ăla normal.». Iată cum a comentat pe Twitter, în toiul nopţii, Clément Beaune, secretarul de stat francez însărcinat cu Afacerile europene, decizia luată de Londra.

 

 

Vestea a surprins pe multă lume chiar dacă ea mai fusese o dată impusă, în iunie, înainte de a fi suspednată o lună mai târziu, pe 3 iulie. Pe reţelele de socializare gen Twitter, mesajele ostile, unele chiar injurioase, la adresa autorităţilor britanice se multiplică. Si presa franceză abundă în informaţii şi comentarii referitoare la decizia Londrei. Pentru ziarul Le Monde, «dacă era nevoie de un simbol al agravării epidemiei în Franţa, acesta a fost adus de britanici.» Totodată însă, influentul cotidian de seară reaminteşte că «Marea Britanie a înregistrat până acum unul dintre cele mai proaste bilanţuri în faţa pandemiei şi asta cu toate că aproape 5.000 de morţi au fost retraşi din statistici. Acuzat că a reacţionat prea lent în luna martie, Boris Johnson a vrut să fie acum prudent. Inchiderea frontierelor, sprijinită şi de opoziţie, permite tocmai deturnarea atenţiei criticilor care îl acuză pe premier pentru gestionarea haotică a situaţiei» conchide Le Monde.

Nu în ultimul rând, carantina britanică va afecta sute de mii de britanici aflaţi actualemente în vacanţă în Hexagon. Presa franceză evocă cifra de o jumătate de million de insulari aflaţi la odihnă de partea aceasta a Canalului mânecii. La Londra, oficialii vorbesc doar de circa 160.000 de vacanţieri britanici aflaţi în Franţa. Oricare ar fi cifrele reale, o certitudine: Franţa este una dintre destinaţiile preferate ale britanicilor. Peste 10 milioane de britanici au venit anul trecut în Franţa transformând astfel Hexagonul în a doua destinaţie de predilecţie a britanicilor, după Spania. Invers, circa trei milioane şi jumătate de francezi au mers în 2019 în Regatul unit.

Un rezultat previzibil al deciziei britanice: toate navetele “Shuttle” care fac legătura franco-britanică prin tunelul de sub Canalul mânecii sunt pline până sâmbătă dimineaţă, fiind luate cu asalt de cei care vor să revină acasă.

 

 

Decizia Marii Britanii de a impune carantina celor care vin din Franţa survine în contextul în care cifrele privind extinderea epidemiei de coronavírus în Hexagon sunt pe zi ce trece mai proaste.