Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Monde: Acordul dintre Israel şi Emiratele arabe unite este destinat, înainte de toate, să formeze un front mai solid în faţa Iranului

abbas.jpg

Mahmoud Abbas, presedintele Autoritàtii palestiniene, a descris acordul de normalizare dintre Israel si EAU drept "o tràdare a cauzei palestiniene".
Mahmoud Abbas, presedintele Autoritàtii palestiniene, a descris acordul de normalizare dintre Israel si EAU drept "o tràdare a cauzei palestiniene".
Sursa imaginii: 
ABBAS MOMANI/AFP

Acordul de normalizare a relaţiilor dintre Israel şi Emiratele arabe unite, anunţat joi seara, a provocat stupoare şi furie în rândul palestinienilor. Palestina se simte trădată, uitată de acest acord. Dealtfel, Mahmoud Abbas a cerut organizarea unei reuniuni de urgenţăa Ligii arabe şi Organizaţiei de cooperare islamică. Pentru mulţi analişti, normalizarea relaţiilor dintre Israel şi Emiratele arabe se face în detrimentul palestinienilor.

“Incă o dată, palestinienii sunt falşii câştigători dar adevăraţii perdanţi la această alba-neagra diplomatică. Cu excepţia Egiptului şi a Iordaniei, singurele ţări arabe cu care Israelul întreţine relaţii de pace, normale, crearea unui stat palestinian a fost dintotdeauna prima condiţie  pentru orice normlaizare cu statele Ligii arabe. Prin acest acord, Emiratele declară că ocuparea Cisiordaniei este ceva acceptabil” scrie în comentariul să ziarul Libération.

Le Monde, cotidian de seara, ziarul de refererinţă în Franţa, constată şi el că această “convergenţă între Israel şi Emiratele arabe unite, rupe consensul arab privind Palestina. In realitate însă, această spectaculoasă normalizare se poate rezuma la zicala, pe cât de populară, pe atât de lapidară, “duşmanul duşmanului meu este prietenul meu”.” In opoinia analistului de la Le Monde, Federaţia golfului persic a decis să sară pragul recunoaşterii diplomatice a statului evreu, înainte de toate ca să formeze un front cât mai solid în faţa Iranului. Faptul că acesta din urmă contestă ordinea strategică pro-americană din regiune care prevala până nu demult, îngrijoreazăatât Emiratele cât şi Israelul, doi parteneri-cheie ai SUA.”

“Chiar dacă Mohammed Ben Zayed (poreclit “MBZ”), omul forte de la Abu Dhabi, se laudă că în schimbul normalizării cu Israelul, a obţinut îngheţarea clauzei planului de pace prezentat de Donald Trump care prevedea anexarea unor bucăţi întregi din Cisiordania, “în realitate, decizia face şi mai improbabilă rezolvarea conflictului israeliano-palestinian în măsura în care îngroapă planul Abdallah. Piatră de temelie a diplomaţiei arabe, acest text condiţiona orice recunoaştere a Israelului de crearea unui stat palestinian pe teritoriile din 1967 cu capitala în partea de est a Ierusalimului. Renunţând la această cerere care era până acum consensuală, Emiratele privează Organizaţia pentru eliberarea Palestinei de o preţioasă monedă de schimb” notează acelaşi Le Monde.

“In afară de ostilitatea lor faţă de Iran, liderii celor două ţări – Emiratele arabe unite şi Israel - nutresc un acelaşi dispreţ faţă de societăţile arabe şi setea lor de libertate. Intre neoconservatorul Netaniahu care preferă să fie înconjurat de regimuri autoritare decât cu democraţii şi extrem de represivul prinţ Mohammed Ben Zayed, liderul contra-revoluţiei arabe, convergenţa punctelor de vedere are o puternică dimensiune ideologica” mai scrie cotidianul francez.

In finalul analizei sale, Le Monde avertizează că «manevra de mai sus ar putea inspira şi alte monarhii din Golful persic, precum Bahrainul. Arhipelagul, care şi-a multiplicat gesturile şi declaraţiile favorabile Israelului, a felictat déjà Abu Dhabi-ul pentru decizia de normalizare. Chiar dacă Arabia saudită nu a reacţionat oficial, e foarte probabil ca ea să aprobe această cotitură. Omul forte al regatului, prinţul moştenitor Mohammed Bem Salman, face parte ca şi “MBZ” din această nouă generaţie de lideri arabi pentru care cauza palestiniana se aseamănă cu un fetiş, cu o crispare din altă epocă”.