Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Embargoul asupra armelor în Iran: Donald Trump ia în calcul să reimpună unilateral sancțiuni asupra Teheranului

donald_trump_nu_va_participa_cel_mai_probabil_la_discutiile_initiate_de_vladimir_putin_despre_embargoul_din_iran.jpg

Donald Trump nu va participa 'cel mai probabil' la discutiile initiate de Vladimir Putin despre embargoul din Iran.
Donald Trump nu va participa 'cel mai probabil' la discutiile initiate de Vladimir Putin despre embargoul din Iran.
Image source: 
© Tom Brenner

Consiliul de Securitate al ONU a respins rezoluția americană ce viza prelungirea embargoului asupra armelor în Iran iar acum Washington se gândește cum să riposteze. 

Președintele Statelor Unite, Donald Trump susține că este pregătit să recurgă la un «snapback», un mecanism prevăzut în acordul nuclear iranian prin care poate reimpune de manieră unilaterală sancțiunile ONU asupra Teheranului. 

 

Embargoul asupra armelor în Iran expiră pe 18 octombrie, potrivit termenilor rezoluției prin care a fost aprobat acordul nuclear internațional, în 2015.

 

Washington s-a retras însă unilateral din acest acord, în mai 2018 și a impus sancțiuni dure asupra Iranului. Acum, caută maniera prin care să le prelungească.

 

Mecanismul, integrat în acordul din 2015, permite unui stat ce participă la acord, să obțină o reîntoarcere automată la regimul de sancțiuni internaționale împotriva Teheranului în cazul violării angajamentelor iraniene.

 

”Veți vedea săptămâna viitoare” , atenționează președintele american. 

 

Doi din cei 15 membri ai Consiliului de Securitate au votat pentru rezoluția americană - scoțând astfel la iveală diviziunea existentă între Washington și aliații europeni, după ce Statele Unite s-au retras din acordul nuclear.

 

Practic, respingerea rezoluției are deja repercursiuni asupra acordului nuclear iranian. Cel mai probabil’, după cum s-a exprimait, Donald Trump nu va participa la viitorul summit al celor cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate cu Iran, summit propus de omologul rus Vladimir Putin. 

 

În această configurație « 5 + 1 » a fost negociat și încheiat acordul nuclear iranian, în iulie 2015.

 

«Cred că vom aștepta până după alegeri», susține Donald Trump.

 

De partea sa, Iranul s-a bucurat de victorie, după votul din Consiliul de Securitate. ”Statele Unite au eșuat în această conspirație”, declara președintele Hassan Rohani în opinia căruia ”această zi va rămâne în istoria luptei împotriva aroganței mondiale”.

 

Ipoteza unui snapback american, ar presupune ca Statele Unite să fie validate mai întâi ca ”participante” la acordul nuclear - chiar dacă s-au retras unilateral din el, iar astfel că pot forța o reîntoarcere a sancțiunilor dacă dovedesc că Iranul și-a încălcat angajamentele. 

 

O astfel de manevră, ce se bazează pe un argument juridic contestat de numeroși membri ai Consiliului, riscă să împingă Iranul să iasă chiar el din acord, în condițiile în care a dat deja primele semne că se dezangajează. 

 

Experții bănuiesc însă că administrația Trump vrea să reimpună sancțiunile, chiar înainte de alegerile prezidențiale din noiembrie, cu riscul de a aduce Consiliul de Securitate în cea mai gravă criză diplomatică din istoria sa.