Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Belarus: Zeci de mii de oameni au protestat în stradă

zeci_de_mii_de_persoane_manifesteaza_in_Minsk_impotriva_realegerii_presedintelui_Aleksandr_Lukaşenko.jpg

Cum o schimbare de direcție la Minsk ar putea avea ca model Ucraina
Cum o schimbare de direcție la Minsk ar putea avea ca model Ucraina
Sursa imaginii: 
Sergei GAPON / AFP

În Belarus, mișcarea de opoziție împotriva realegerii președintelui Aleksandr Lukașenko ia o amploare tot mai mare. Zeci de mii de oameni au defilat duminică într-un ”marș al libertății”. 

Duminică, președintele reales Lukașenko a respins, din nou, apelurile pentru organizarea de noi alegeri și a cerut susținătorilor săi să ”apere independența țării”

 

În același moment, în stradă, zeci de mii de oameni protestau împotriva puterii, în cadrul unui marș al libertății. A fost una dintre cele mai mari manifestații înregistrate de la începutul mișcării de contestare.

 

Purtând flori și îmbrăcați în alb, localnicii s-au deplasat pe Bulevardul Independenței, spre Piața Victoriei, cântând și claxonând.

 

Ei fluturau un imens steag alb și roșu - culorile opoziției și cereau ”justiție” și ca Lukașenko să plece de la putere. 

 

A fost lansat și un apel pentru o grevă națională.

 

Membri ai elitei locale au aderat la mișcarea de protest, la fel ca și jurnaliștii de la televiziunea publică, precum și cercetători și oameni de afaceri. 

 

De joi, ca reacție la violența cu care se încearcă reprimarea protestelor, mobilizarea s-a tot extins iar lanțuri umane pot fi observate peste tot în țară în timp ce lucrători din uzinele emblematice au lansat și ei acțiuni pentru a-și arăta solidaritatea cu opoziția. 

 

Iar ambasadorul belarus din Slovacia a denunțat, într-un video, violențele contra manifestanților anti-Lukașenko. 

 

« Sunt șocat de tortura și bătaia aplicată concetățenilor mei”, spune ambasadorul, care, susține că a recunoscut, într-o imagine apărută în presă, chipul ltraumatizat al unui coleg de clasă al fiicei sale despre care susține că nu a fost niciodată vreun incitator la ură.

 

Ambasadorul și-a exprimait solidaritatea cu cei care au ieșit în stradă ”pentru a participa la manifestații pașnice pentru ca vocea lor să fie auzită”. 

 

Ambasadorul speră ca țara sa respecte opiniiile întregii societăți și a reprezentanților partidelor politice, concluzionează oficialul, alăturându-se astfel altor personalități ce și-au adus suportul manifestanților.