Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Specialist francez: „Masca sanitară este şi un simbol altruist, un semn că ne gîndim la ceilalţi”

9782709666855-001-t.jpeg

Timp de cinci luni medicul Gilles Pialoux a ţinut un "jurnal de bord" despre epidemie.
Timp de cinci luni medicul Gilles Pialoux a ţinut un "jurnal de bord" despre epidemie.
Sursa imaginii: 
JCLattès

Un specialist francez în materie de boli infecţioase, Gilles Pialoux, consideră că masca sanitară trebuie purtată în mod sistematic, pentru propria protecţie şi pentru protecţia celorlalţi. Într-o carte despre epidemie care urmează să apară pe data de 19 august medicul francez utilizează termenul de „cultură a măştii”.

Timp de cinci luni Gilles Pialoux a ţinut un fel de jurnal de bord în spitalul unde lucra, iar cartea semnată de el este un veritabil avertisment pentru cei care consideră că virusul Covid-19 nu trebuie luat în serios. De altfel cartea, publicată de editura Jean-Claude Lattès, sa se intitulează „Nous n’étions pas prêts” (Noi nu eram pregătiţi).

În cîteva interviuri acordate ca preludiu la apariţia acestei cărţi, medicul francez revine asupra acestui element devenit esenţial în lupta împotriva virusului: modesta bucată de pînză numită mască sanitară, atît de detestată de unii. Va trebui, spune el, să folosim masca peste tot şi să ne formăm reflexul de a o folosi, pentru noi şi pentru ceilalţi. De unde şi expresia de „cultură a măştii”, sau de „cultură a gesturilor de distanţare socială”. Sigur, unele voci denunţă obligativitatea de a purta masca şi consideră măsura drept o îngrădire a libertăţii. Acestor „negaţionişti sanitari” Gilles Pialoux le spune următoarele: „Poate că masca vi se parte liberticidă, dar vă avertizez că şi mai liberticid va fi momentul cînd va trebui să staţi douăzeci de zile în secţiil de reanimare sub respiraţie artificială”.

Gilles Pialoux este şeful secţiei de boli infecţioase de la spitalul Tenon din Paris, şi fără îndoială ştie ce spune după ce a văzut mulţi oameni, de toate vîrstele, murind de Covid-19 mai ales în perioada martie-aprilie. El este foarte critic faţă de responsabilii guvernamentali francezi din cauza atitudinii lor confuze şi uneori contradictorii legată de mască. „În acest moment, în Franţa, sunt 65 de milioane de covidologi”, mai declară Gilles Pialoux, referindu-se la faptul că fiecare individ începe să se considere specialist şi să aibă o părere precisă în privinţa epidemiei.

El mai constată că „strategia fricii” nu funcţionează, degeaba mediile de informare difuzează la zi bilaţul morţilor şi al contaminaţilor. Fiecare om are tendinţa de a considera epiedemia ca o „ameninţare” doar pentru alţii. Schimbarea acestei atitudini necesită o anumită pedagogie, iar aceasta încă nu a fost pusă la punct. Dar a purta masca peste tot înseamnă şi un mesaj altruist, iar acest lucru contează: este ca şi cum am spune „mă gîndesc la mine dar mă gîndesc şi la ceilalţi şi evit orice risc”.