Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Universitar thailandez: „Regele Rama X nu mai este respectat”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Mişcarea studenţească din Thailanda care era pînă nu demult una anti-guvernamentală îl vizează acum şi pe regele Rama X. Studenţii, care duminica trecută au organizat o impresionantă manifestaţie la Bangkok, contestă de fapt, după cum arată cotidianul Le Monde, „o oligarhie militaro-monarhistă a cărei cheie de boltă este regele”.

S-ar părea că momentul prezent este unul nefast pentru regi. Fostul rege Juan Carlos al Spaniei s-a compromis total în ochii spaniolilor ca un ins total corupt şi a fugit practic în străinatate, mai precis în Emiratele Arabe Unite. Recent, o figură a monarhiei belgiene a fost doborîtă de pe soclu: este vorba despre regele Leopold al II-lea căruia i se reproşează moartea a 15 milioane de africani în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

În ce-l priveşte pe regele Thailandei, el nu mai este de loc respectat în ţara sa. Un universitar thailandez, Pavin Chachavalpongpun, refugiat în Japonia declară următoarele în cotidianul catolic La Croix: „Fostul rege Rama IX era foarte venerat, dar fiul său, urcat pe tron în 2016, nu se ocupă de poporul şi de ţara sa. El nu este niciodată în Thailanda, trăieşte la München cu haremul său numărînd 20 de femei. În plină epidemie de coronavirus cînd thailandezii suferă mult din punct de vedere economic, regele este absent.”

Universitarul thailandez se declară în acelaşi timp surprins de amploarea contestaţiei studenţeşti. Aceştia cer, cu curaj dar şi cu abilitate, adoptarea cîtorva reforme concrete vizînd o instituţie, cea a monarhiei, încă foarte solidă în Thailanda. Mişcarea studenţilor suscită o enormă admiraţie şi pentru faptul că în Thailanda orice contestaţie sau aşa-zisă jignire la adresa regelui poate fi penalizată cu ani grei de închisoare. Rămîne de văzut în acest context ce va face armata, dat fiind că partidele politice, din laşitate, nu sprijină mişcarea studenţească în favoarea democratizării.