
Special Paris
Organizația Mondială a Comerțului își caută un șef
sculptura_intitulata_justitie_realizata_in_1925_poate_fi_vazuta_la_sediul_organizatiei_mondiale_a_comertului._.jpg

În 25 de ani de existență, Organizația Mondială a Comerțului nu a fost niciodată atât de slăbită.
Între atacurile permanente ale președintelui Statelor Unite, Donald Trump, alergic la globalizare și aflat într-o dispută comercială cu Beijing și creșterea protecționismului pe un fond de diminuare a schimburilor mondiale, instituția ce reglementează liberul-schimb este într-un moment delicat.
În plus, din 31 august va rămâne fără director general. Roberto Azevedo își încheie al doilea mandat cu un an mai devreme.
Cele 164 de state membre vor trebui să ajungă la un consens în privința noului șef. Dar, luarea unei decizii unanime ar putea dura câteva săptămâni, chiar luni. Unii cred că noul șef ar putea fi anunțat după alegerile din Statele Unite.
Pentru moment, ambasadorii de la Geneva nu au reușit să se pună de acord pentru a desemna pe unul dintre cei patru directori adjuncți pentru a asigura conducerea interimară.
Bineînțeles, Washington insista ca un american să fie ales. Reprezentanții celorlalte țări au refuzat însă și, cel mai probabil, vor conduce chiar ei afacerile curente.
Președintele Donald Trump detestă Organizația Mondială a Comerțului calificând-o ”oribilă”.
Chiar a reușit să paralizeze una din funcționalitățile recunoscute ca fiind cea mai utilă de cea mai mare parte a membrilor - cea de arbitraj, pentru a tranșa dezacordurile comerciale între țările membre.
Apoi, tot Donald Trump refuză să numească judecători în apel pentru Organul de Reglementare a Diferendelor. Rezultatul: această ”curte de apel” nu se mai poate întruni iar litigiile se tot acumulează.
Pe de altă parte, europenii au recunoscut că OMC nu a știut să controleze suficient practicile anticoncurențiale ale Chinei, membră a Organizației din 2001. Acum, cea mai mare parte a țărilor pledează pentru reformarea instituției.