Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liban: verdict în procesul ucigaşilor lui Rafic Hariri

capture_decran_2020-08-18_a_19.30.07.png

Moment de reculegere pe 19 februarie 2005 la locul atentatului, în centrul Beirutului.
Moment de reculegere pe 19 februarie 2005 la locul atentatului, în centrul Beirutului.
Sursa imaginii: 
AFP/Archivos

Libanul revine în actualitate prin verdictul dat marţi 18 august în procesul asasinării, în 2005, a fostului prim ministru Rafic Hariri. Un anume Salim Ayyash despre care se crede că este membru al mişcării Heţbolah a fost declarat vinovat, trei alţi suspecţi au fost achitaţi.

Greu de spus dacă libanezii, confruntaţi cu o criză economică şi politică fără precedent, iar recent, pe 4 august, cu o explozie care le-a distrus în mare parte capitala, mai sunt cu adevărat interesaţi de acest proces. El intervine la 15 ani după comiterea faptelor. La ora respectivă, premierul a fost ucis printr-un atac de tip kamikaze dirijat împotriva convoiului ministerial de maşini blindate în care se afla.

Verdictul este dat de un Tribunal creat special de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru acest caz. Agenţiile de presă arată că adevăratul organizator al atentatului din 2005 a fost ucis în Siria în 2016, iar alţi patru acuzaţi nu au fost arestaţi niciodată, deci au fost judecaţi în contumacie.

În februarie 2005 asasinarea premierului libanez Rafik Hariri a avut un imens impact regional, iar pe plan internaţional a cunoscut o mare mediatizare. Explozia care l-a ucis pe premier, aflat în maşina sa, a mai provocat moartea a altor 21 de persoane. S-a speculat mult, în aceşti ani, în privinţa celor responsabili de acel carnaj, dar după lungile anchete nu au apărut dovezi clare că şefii mişcării Heţbolah ar fi fost implicaţi, sau că Siria ar fi fost implicată.  

Asasinarea premierului a avut însă, nu încape îndoială, caracter politic, mai ales că Rafic Hariri cerea plecarea ocupantului sirian din Liban, în virtutea unei rezoluţii ONU. Franţa a denunţat cu vehemenţă, la acea oră, atentatul, cu atît mai mult cu cît milionarul sunit Rafic Hariri era un prieten personal al preşedintelui francez de atunci Jacques Chirac. Potrivit cotidianului Le Figaro, procesul a costat în jur de un miliard de dolari, iar Tribunalul special pentru Liban a chemat la bară 297 de martori, a examinat 3131 de corpuri delicte şi a emis 1532 de documente.