Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța: Guvernul amână pentru septembrie prezentarea planului de relansare a economiei

trecatori_pot_fi_observati_pe_artera_principala_din_bordeaux_rue_saint_catherine._.jpg

Trecatori pot fi observati pe artera principala din Bordeaux, Rue Saint Catherine.
Trecatori pot fi observati pe artera principala din Bordeaux, Rue Saint Catherine.
Sursa imaginii: 
© Mehdi Fedouach, AFP

Guvernul va amâna pentru prima săptămână din septembrie prezentarea planului de relansare a economiei. Planul este ”pregătit” dar va fi prezentat după Consiliul de Apărare din 25 august, precizează purtătorul de cuvânt al Guvernului, Gabriel Attal. 

 

Guvernul trebuia inițial să dezvăluie pe 25 august planul de relansare a economiei în valoare de 100 de miliarde de euro - unul așteptat de societățile cele mai lovite de criza sanitară.

 

Obiectivul guvernului prin acest plan este ca Franța să revină, din 2022 la nivelul de bogăție națională în care se regăsea înainte de criză. 

 

De partea sa, Mișcarea patronală - Medef susține că trebuie adaptat protocolul sanitar la realitatea din companii astfel că patronatele ”mai pot aștepta o săptămână, important este conținutul acestui plan”.   

 

Așadar francezii trebuie să mai aștepte câteva zile pentru a cunoaște cu exactitate măsurile decise prin acest plan de relansare.

 

Suma de 100 de miliarde de euro va fi practic investită în 2 ani dar nimeni nu știe în acest moment dacă suma este una suficientă ori dacă ea este acordată la momentul oportun. 

 

Obiectivul dorit de ministrul Bruno Le Maire este o creștere de 8 % în 2021, dar ea nu ar permite ca Franța să revină la nivelul de dinainte de Covid-19, atenționează specialiștii.

 

”Este un plan de stabilizare, necesar pentru a limita pagubele dar insuficient pentru a susține activitatea”, comentează un economist pentru publicația La Croix. 

 

Este adevărat că dacă este să comparăm planul francez cu cel anunțat pe 4 iunie de Germania, primul pare chiar slăbuț. 

 

Berlin promite să injecteze 130 de miliarde de euro în economia proprie prin intermediul a 60 de măsuri, dintre care cea mai importantă este scăderea TVA pentru o perioadă de 6 luni.

 

Dar Germania se regăsește într-o situație bugetară mult mai favorabilă decât Franța.

 

Guvernul francez a rectificat deja de trei ori în ultimele luni bugetul național în condițiile în care cheltuielile au explodat cu câteva zeci de miliarde de euro iar astfel dificitul ar putea depăși 11% din Produsul Intern Brut la finele acestui an. 

 

Si chiar dacă este să luăm în calcul cele 40 de miliarde de euro - aportul Uniunii Europene la acest plan de relansare, Franța va avea până la finele anului o datorie de 120 % din PIB, alertează specialiștii. 

Pentru întreg anul 2020, Franța va cunoaște o recesiune istorică - de pînă la minus 11% din PIB.

 

În primul semestru, Institutul de Statistică, estimează că s-au închis 600.000 de locuri de muncă în sectorul privat pe fondul crizei declanșate de coronavirus. În prezent, rata șomajului este de 7,1 %, dar guvernul se așteaptă la o creștere masivă a numărului celor care nu au un loc de muncă.