Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: Toată lumea la şcoală de la 1 septembrie

elevii_francezi_revin_in_clase_pe_1_septembrie._masca_de_protectie_va_trebui_purtata_de_toti_copiii_de_peste_11_ani.jpg

Elevii francezi revin în clase pe 1 septembrie. Masca de protectie va trebui purtata de toti copiii de peste 11 ani.
Elevii francezi revin în clase pe 1 septembrie. Masca de protectie va trebui purtata de toti copiii de peste 11 ani.
Sursa imaginii: 
GILE MICHEL/SIPA

Toată lumea la şcoală, le răspunde ministrul Educaţiei care explică faptul că cel mai probabil vor exista clase ori şcoli unde se vor înregistra ceva mai multe cazuri de contaminări dar măsurile vor fi decise pentru fiecare caz în parte. Masca va trebui purtată de toţi copiii de peste 11 ani, conform protocolului sanitar decis de minister.

Ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer exclude ipoteza amânării începerii noului an şcolar şi susţine că pe 1 septembrie, toată lumea revine la şcoală.

Cu atât mai mult cu cât a fost mărită alocaţia elevilor cu 100 de euro pentru ca fiecare să îşi poată procura masca de protecţie împotriva coronavirusului, obligatorie în şcoli, de la 1 septembrie. Alocaţia a fost majorată pentru 3 milioane de familii nevoiaşe ce nu pot susţine costul zilnic al unei măşti de protecţie.

Masca va fi purtată de elevii din generală şi din licee în sălile de cursuri şi în toate spaţiile închise.

Aşadar, cursurile vor fi reluate de toţi, pe 1 septembrie, asigură ministrul.

Părinţii elevilor se bucură căci, în timpul carantinei, au trebuit să facă ei pe profesorii cu copiii lor. Aproape 80% dintre părinţi  aprobă decizia ministrului, potrivit unui sondaj IFOP.

Acum, nu este obligatorie asigurarea unei distanţe fizice între elevi, acolo unde ea nu poate fi asigurată. Se pledează pentru respectarea acestei distanţe dar doar acolo unde ea este posibilă. Scolile trebuie să evite însă ca elevii să se intersecteze pe culoare.

Elevii din primele clase nu vor fi obligaţi să poarte masca de protecţie. Ministrul Educaţiei susţine că a ţinut cont la acest capitol de recomandarea oamenilor de ştiinţă care consideră că masca este contra-productivă la cei de vârste fragede.

Pentru profesori, masca va fi obligatorie cu excepţia educatorilor şi a educatoarelor.

Cât despre profesorii care se tem că nu îşi pot face meseria cu o masca, ministrul Educaţiei le răspunde că dacă asigură o distanţă de doi metri între ei şi elevi, ei pot renunţa la mască.

Acum, dacă situaţia pandemică se va înrăutăţi, sunt luate în calcul două ipoteze.

În cazul în care virusul va circula «foarte activ», unităţile de învăţământ din zona geografică în cauză vor fi închise iar cursurile se vor face de la distanţă.

Dacă circulaţia virusului este «activă», un «protocol strict» va fi declanşat iar elevii vor alterna cursurile la şcoală şi acasă. Profesorii cer material didactic pentru a putea alterna cursurile de la distanţă.

Ce este cert, după cum spune ministrul Educaţiei, vor fi cazuri de contaminări la şcoală, fie elevi fie profesori, dar dascălii vor cunoaşte exact cum pot gestiona situaţia, susţine Jean-Michel Blanquer. Si anume – vor fi închise anumite clase ori chiar şcoala, în funcţie de numărul de cazuri înregistrate.

În opinia ministrului, transmiterea virusului nu este de la copii la profesori ori la părinţi ci de la părinţi ori profesori către elevi.

Totuşi, dascălii nu pot fi testaţi prea des dar o vor face la cea mai mică suspiciune că ar purta acest virus.