Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Încălzirea climatică: Planeta a pierdut 28.000 de miliarde de tone de gheaţă în 23 de ani

moment_surprins_in_august_2019_in_groenlanda.jpg

Moment surprins în august 2019 în Groenlanda.
Moment surprins în august 2019 în Groenlanda.
Sursa imaginii: 
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Potrivit experţilor pentru mediu de la ONU, nivelul oceanelor a crescut cu 15 cm în secolul trecut. Autorii unui studiu evocă un bilanţ «stupefiant». Nu mai puţin de 28.000 de miliarde de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului între 1994 şi 2017. Constatarea aparţine unei echipe de oameni de ştiinţă britanici.

«Fără niciun dubiu este o consecinţă directă a încălzirii climatice», scriu cercetătorii.

Iar pentru a ne putea face o idee de ce am pierdut, 28.000 de miliarde de tone de gheaţă ar fi putut acoperi Marea Britanie per ansamblul ei, cu un strat de gheaţă cu o grosime de 100 de metri.

S-au topit 7.600 de miliarde de tone de gheaţă din mările arctice, 6.500 de miliarde de tone de gheaţă din platforma din Antarctica, 6 .200 de miliarde de tone de gheaţă ce acopereau odinioară munţii planetei.

60% din pierderi s-au produs în emisfera nordică.

După anii ’90 s-au înregistrat cu până la 57% mai multe pierderi decât înainte de această perioadă, arată imagini înregistrate cu ajutorul sateliţilor.

Săptămâna trecută, un studiu publicat de revista Communications Earth & Environment indica faptul că peste 500 de miliarde de tone de gheaţă au fost pierdute din calota Groenlandei, un nou record pentru acest gigantesc teritoriu arctic.

Ca să vă puteţi da seama de cantitate, închipuiţi-vă şase piscine olimpice ce se sparg în fiecare secundă şi îşi pierd apa.

Ei bine, apa topită din calota Groenlandei  a fost de altfel cea care a determinat într-o proporţie de 40%  o creştere a nivelului mărilor în 2019.

Potrivit experţilor Naţiunilor Unite, nivelul mărilor a crescut deja cu 15 cm în secolul trecut. Rezultatul: până în 2050, peste un miliard de oameni îşi vor vedea casele ameninţate de apele mărilor şi a oceanelor.