Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Prezidenţialele americane: cît credit trebuie acordat sondajelor?

capture_decran_2020-08-25_a_18.20.55.png

Duelul electoral Donald Trump - Joe Biden: sondajele sunt favorabile lui Biden, dar sunt ele credibile?
Duelul electoral Donald Trump - Joe Biden: sondajele sunt favorabile lui Biden, dar sunt ele credibile?
Sursa imaginii: 
SAUL LOEB, Ronda Churchill / AFP

Chiar dacă sondajele îl dau cîştigător pe democratul Joe Biden la prezidenţialele americane din noiembrie, mulţi editorialişti consideră că Donald Trump nu şi-a spus încă ultimul cuvînt. Iar în Franţa, editorialistul Renaud Girard avertizează că în nici un caz europenii nu trebuie să-l considere pe Joe Biden ca un om providenţial susceptibil să restabilească solidele relaţii transatlantice din trecut.

Cotidianul Le Parisien, dar şi alte ziare franceze, reamintesc din cînd în cînd că în 2016 Hillary Clinton a condus detaşat în sondaje, ceea ce nu l-a împiedicat pe Donald Trump să se instaleze la Casa Albă şi să perturbe apoi profund peisajul relaţiilor internaţionale. Citez dintr-o analiză semnată de universitarul parizian Jean-Eric Branaa, autorul unei cărţi despre constituţia şi instituţiile Americii: „Actuala bună poziţie a lui Joe Biden în sondaje ne-ar putea face să credem că el va cîştiga cu uşurinţă, dar de fapt asta nu spune nimic. S-a văzut în trecut că un candidat poate cîştiga votul popular dar pierde preşedinţia”. 

Geopoliticianul Renaud Girard, care l-a criticat întotdeauna copios pe Donald Trump, îşi exprimă, în Le Figaro, temerea că europenii nu se vor putea baza prea mult pe Joe Biden. Donald Trump, scrie expertul francez, a reuşit performanţa negativă de a slăbi legăturile dintre Statele Unite şi democraţiile Europei occidentale pînă la un nivel nemaicunoscut de la al doilea război mondial încoace. În ce-l priveşte pe Joe Biden, el prevede în programul său de politică externă unele ameliorări în privinţa relaţiilor cu europenii.

În programul său figurează, de exemplu, principiul unei mai bune „concertări a Americii cu aliaţii ei”, precum şi reluarea negocierilor de dezarmare nucleară. Cu toate acestea, mai arată Renaud Girard, prioritatea democratului Joe Biden nu va fi în nici un caz expansionismul turc în Mediterana, radicalizarea islamistă în Sahel sau presiunea migratorie asupra Europei datorită exploziei demografice în Africa, altfel spus probleme care îi preocupă în cel mai înalt grad pe europeni.

Cotidianul Le Monde recenzează într-o analiză enormităţile pronunţate luni 24 august, în prima zi a convenţiei de investitură a Republicanilor. Donald Trump a fost declarat „gardă de corp a civilizaţiei occidentale”, în timp ce democraţii sunt taxaţi drept „pericol socialist”, „marxist” şi chiar „revoluţionar”. Cotidianul francez mai constată că vechiul partid republican, „the old party” a intrat într-o metamorfoză trumpistă.

Cum se întîmplă sistematic în cazul prezidenţialelor din Statele Unite, ele devin o afacere planetară şi îi implică într-un fel sau altul pe toţi locuitorii planetei, chiar dacă numai americanii au drept de vot pentru desemnarea viitorului lider de la Casa Albă.