Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


ONU: Nou eșec al Statelor Unite în a sancționa Iranul

consiliul_de_securitate_al_natiunilor_unite_new_york._.jpg

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, New York.
Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite, New York.
Sursa imaginii: 
Stephane LEMOUTON / POOL / AFP

Statele Unite au încercat încă o dată la Națiunile Unite să restabilească sancțiuni internaționale contra Iranului. Președinția indoneziană a Consiliului de Securitate asigură Statele Unite că nu este în măsură să ia o decizie pentru a concretiza dorința Washingtonului. 

Embargoul asupra armelor în Iran expiră pe 18 octombrie, potrivit termenilor rezoluției prin care a fost aprobat acordul nuclear internațional, în 2015.

Washington s-a retras însă unilateral din acest acord, în mai 2018 și a impus sancțiuni dure asupra Iranului. Acum, caută maniera prin care să le prelungească.

 

Indonezia asigură în luna august președinția Consiliului de Securitate. ”Instanța nu este în măsură să decidă o nouă acțiune pentru a răspunde cererii americane” , a răspuns ambasadorul indonezian la ONU.

Principalul argument invocat de ambasador este absența unui consens în cadrul instanței Națiunilor Unite asupra cererii formulate de Washington. 

 

Săptămâna trecută, ca urmare a notificării americane de prelungire a sancțiunilor internaționale la adressa Teheranului, 13 membri ai Consiliului de Securitate din 15 au catalogat invalid demersul Statelor Unite.

 

Aceste țări explicau faptul că Washington nu mai face parte din 2018 din acordul nuclear încheiat cu Iranul iar astfel, Statele Unite nu mai au o bază legală pentru a putea declanșa la ONU un retur al sancțiunilor internaționale prin acest pact. 

Ambasadorea americană la ONU, Kelly Craft vorbește despre o lipsă de curaj a Consiliului.

 

O eventuală rezoluție împotriva Iranului ar putea fi susținută în Consiliu în cazul în care se constată că Teheran și-a încălcat angajamentele din acord. 

 

”Notificarea americană este nulă, nu are valoare și nici efect juridic”, au explicat mai mulți membri ai Consiliului de Securitate într-un comunicat comun.