Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Svetlana Tihanovskaia în Le Monde: „Lukaşenko nu va putea să arunce toată lumea în închisoare”

capture_decran_2020-08-27_a_19.00.47.png

Svetlana Tihanovskaia în teleconferinţă cu deputaţi europeni.
Svetlana Tihanovskaia în teleconferinţă cu deputaţi europeni.
Sursa imaginii: 
WALSCHAERTS / AFP

„În Republica Belarus, nu populaţiei ci puterii îi este acum frică.” Această declaraţie îi aparţine opozantei Svetlana Tihanovskaia care a acordat un interviu cotidianului francez Le Monde. Ea consideră că manifestaţiile paşnice precum şi grevele pot să-l forţeze pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko să plece de la putere.

Svetlana Tihanovskaia, devenită practic fără să vrea lidera opoziţiei din Republica Belarus, începe să beneficieze de o tot mai mare vizibilitate mediatică europeană şi chiar internaţională. Pe 24 august, la Vilnius, în Lituania, unde este refugiată, ea a discutat cu secretarul de stat adjunct american Stephen Biegun, şi tot de acolo, prin videoconferinţă, ea s-a adresat şi Parlamentului european.

„De aici, din Lituania pot face mai multe pentru ţara mea. În Republica Belarus devenise dificil pentru mine să acţionez, să vorbesc şi să circul în mod liber. Trebuia să mă ascund tot timpul. Aici sunt în securitate, pot să contactez pe cine doresc, pot să fie utilă.” declară Svetlana Tihanovskaia.

Preşedintele Lukaşenko şi-a pierdut legitimitatea, populaţia nu mai poate avea încredere în el, dar s-ar putea ca actuala criză să dureze ceva timp, mai spune opozanta belarusă. Ea mai lansează un apel către forţele de ordine din ţara sa cerîndu-le să treacă de partea populaţiei. Marea majoritate a acestor agenţi nu are nimic să-şi reproşeze, dar cei care au ordonat comiterea unor crime vor răspunde într-o bună zi în faţa justiţiei, avertizează Svetlana Tihanovskaia. „Am încredere în faptul că belaruşi nu vor ucide alţi belaruşi”, mai spune ea.

În interviul său opozanta belarusă mai aduce precizări despre consiliul de coordonare care a condus contestaţia: este vorba de o adunare de 70 de persoane care a desemnat un consiliu de şapte membri reprezentînd numeroase categorii sociale: muncitori, artişti, jurişti, cadre didactice… Citez în continuare din interviul său: „Puterea nu va putea să arunce toată lumea în închisoare. Dar pentru fiecare membru al consiliului închis, există şapte înlocuitori. Puterea trebuie să înţeleagă că această mişcare nu se va opri.”

Principalele revendicări ale opoziţiei din Republica Belarus sunt, în prezent, următoarele: eliberarea prizonierilor politici şi revenirea la Constituţia din 1994 care impunea oricărui preşedinte să exercite doar două mandate. Svetlana Tihanovskaia repetă, cu spirit diplomatic, şi în Le Monde ceea ce a mai spus şi în alte interviuri: populaţia care s-a săturat de Lukaşenko nu cere nici un ajutor străin, independenţa ţării „nu este de vînzare”, iar dialogul este binevenit cu toată lumea, inclusiv cu Rusia.