Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ofiţer francez acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

capture_decran_2020-08-31_a_17.02.11.png

Ministra franceză apărării, doamna Florence Parly
Ministra franceză apărării, doamna Florence Parly
Sursa imaginii: 
AFP / France 24

Un ofiţer superior francez care se afla în post pe baza Alianţei Atlantice de la Napoli, în Italia, a fost arestat fiind acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. Ştirea este confirmată de ministra apărării, doamna Florence Parly. Din ce motive poate un ofiţer occidental să-şi ofere serviciile unei puteri străine cu atitudini anti-occidentale cum ar fi China sau Rusia?

Iată o întrebare pe care şi-o pun acum unii experţi comentînd această afacere de spionaj, demnă oarecum de un film. Şi tot ei enumeră cel puţin trei motive: ideologice, financiare sau fascinaţie faţă de un lider străin. În ce-l priveşte pe ofiţerul francez, deocamdată nu ştim dacă era fascinat de „modelul rus”, sau dacă s-a lăsat tentat de bani sau dacă îl admira sincer pe Putin.

Cotidianul Le Monde arată că inculpările şi condamnările pentru spionaj sunt rare în Franţa. În ultimele trei decenii în jur de zece astfel de cazuri s-ar părea că s-au produs, de militari care să furnizeze informaţii Rusiei. În iulie anul acesta doi foşti agenţi francezi a fost condamnaţi pentru trădare în favoarea Chinei. Iar în 2001 un francez care lucra pentru NATO a fost condamnat pentru informaţiile furnizate Serbiei în 1998, cînd Alianţa Atlantică pregătea bombardarea Belgradului în contextul intervenţiei militare sîrbe din Kosovo.

Să mai notăm, cum o face şi Le Monde, că această afacere de spionaj în favoarea Rusiei intervine într-un moment cînd Alianţa Atlantică traversează un moment „complicat”, fiind obligată să facă faţă multor tensiuni, inclusiv interne dacă ne gîndim la conflictul din Mediterana dintre Turcia şi Grecia. Iar Franţa, prin vocea lui Emmanuel Macron, pledează pentru o autonomie a apărării europene, în complementaritate cu o Alianţă Atlantică dominată de Statele Unite.

La toate acestea se adaugă şi politica preşedintelui american Donald Trump care şi-a schimbat atitudinea faţă de europeni şi le cere de fapt să investească în mod mai substanţial în propria lor apărare.