Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bernard Guetta, în Libération: Limitele lui Vladimir Putin

1333329-8408fa98361f0f5328cf5-f5017.jpg.jpg

Vladimir Putin, presedintele Rusiei, luni 31 august 2020.
Vladimir Putin, presedintele Rusiei, luni 31 august 2020.
Sursa imaginii: 
Mihail Klimentyev/Sputnik/AP

Eurodeputatul francez Bernard Guetta, membru al grupului Renew Europe, publică în paginile ziarului Libération un text intitulat «Limitele lui Vladimir Putin». Fostul nostru confrate – Guetta a fost decenii la rând jurnalist specializat în ţările est-europene – e de părere că «UE trebuie să se vadă de urgenţă cu preşedintele rus pentru a-l incita la realism şi la apărarea libertăţii revendicate de revoluţia belarusă».

“Este o aspiraţie fără frontiere. Este cea care a dat jos Cortina de fier în 1989. Tot ea ia scos în stradă timp de 6 luni pe iranieni, în 2009. Si tot ea a mobilizat primăverile arabe din 2011. In fine, tot ea a permis răscoala de la Hongkong înainte de a-i încuraja pe belaruşi să-şi sfideze despotul de mai bine de trei săptămâni încoace. Această aspiraţie la libertate – pentru că despre ea este vorba – prevesteşte fără îndoială şi trezirea Rusiei” începe prin a ne avertiza Bernard Guetta.

Fostul jurnalist, bun cunoscător al estului european dar şi al Rusiei unde a fost corespondent ani de zile înaintea prăbuşirii comunismului, lansează apoi un apel Uniunii europene. “Nu lăsaţi pe nimeni, niciun ideologul al noilor drepte, niciun singur Putin sau Orban, să conteste universalitatea idealurilor democraţiei şi statului de drept pe care Uniunea europeană şi le-a însuşit ca valori. Dimpotrivă, ele trebuie apărate tot timpul şi peste tot.”

O altă “lecţie” a revoluţiei belaruse este, în opinia lui Bernard Guetta, că “regimul rus şi-a atins limitele. Putin a anexat Crimeea dar a pierdut Ucraina. In Ucraina, Putin a condus Rusia în impas. Nici în Libia, lucrurile nu sunt simple pentru preşedintele rus iar în Orientul apropiat, regimul iranian, singurul său aliat, îşi pierde poziţiile irakiene şi libaneze şi se afundă într-o criză economică tot mai gravă.”

Rusia mai poate face rău dar puterea ei este tot mai săracă. Infrastructurile ţării sunt în ruine, nivelul de trai tot mai scăzut, la fel ca şi veniturile de pe urma petrolului. In acest context, nemulţumirile sunt tot mai mari iar popularitatea preşedintelui tot diminuează. Cu alte cuvinte, regimul e tot mai slab iar determinarea belaruşilor îl obligă pe Putin să aleagă între opţiuni la fel de riscante. O intervenţie militară la Minsk ar creea o rusofobie precum cea de la Kiev. O înlocuire a lui Alexandr Lukaşenko, chiar şi negociata cu Kremlinul, ar da idei ruşilor. Pentru Vladimir Putin, situaţia este atât de dificilă încât, din păcate, nu e deloc surprinzător că a vrut să atenteze la viaţa lui Alexei Navalnîi, singurul opozant capabil să încarneze posibilitatea unei schimbări.

In aceste condiţii, Uniunea europeană trebuie să aibă la fel de grijă precum belaruşii să nu facă din ţara lor miza unei rivalităţi între diverse puteri. Ca să fie utilă belaruşilor şi libertăţii, UE trebuie să continue să propună o mediere. Numai cerând în continuu eliberarea prizonierilor politici, numai suscitând o mişcare de opinie în cele 27 de state, numai presându-l pe Lucaşenko să se trezească şi numai cerând să fie primita de urgenţă de preşedintele Rusiei pentru a-l incita la realism, numai aşa Uniunea europeană poate juca un adevărat rol în această criză.

Liderului de la Kremlin europenii ar trebui să-i spună aşa, conchide Bernard Guetta textul său din Libération. “Domnule Putin, vreţi ca Rusia să conteze în lume? Atunci apăraţi în Belarus dreptul şi concordia. Aşa veţi apăra şi interesele Rusiei, imaginea ei, influenţa şi rolul ei de putere responsabilă.”

 
Bernard Guetta în Libération: Limitele lui Vladimir Putin