
Special Paris
Charlie Hebdo publică din nou caricaturile cu Mahomed în ziua în care începe procesul atentatelor din ianuarie 2015
5f4e14d69978e2322f4d6e02.jpg

“Nu vom ceda niciodată, nu vom renunţa niciodată” îşi justifică Riss, directorul Charlie Hebdo, faptul că republică azi seria de 12 desene cu profetul Mahomed care aveau să transforme publicaţia în ţinta jihadiştilor. Apărute iniţial în cotidianul danez Jyllands-Posten în 2005, caricaturile au fost publicate apoi în Charlie Hebdo un an mai târziu, în 2006. Printre desenele respective apare Mahomed purtând o bombă ascunsă în turban şi în alta, profetul înarmat cu un cuţit şi înconjurat de două femei îmbrăcate în văluri negre.
In afară de caricaturile daneze, coperta de azi a lui Charlie Hebdo ne arată din nou şi un desen cu Mahomed semnat de Cabu, unul dintre desenatorii-vedetă ai publicaţiei, ucis în atentatul din 7 ianuarie 2015 alături de alte 11 victime din sânul redacţiei. «Ura care ne-a lovit atunci, este în continuare prezentă dar între timp, din 2015 încoace, ea a avut timp să se schimbe la faţă pentru a trece neobservată ca să-şi continue cruciada necruţătoare» mai scrie Riss în editorialul său.
Decizia revistei satirice de a republica aceste caricaturi chiar în ziua în care începe procesul istoric al complicilor autorilor atacurilor din 2015 este foarte curajoasă ca să nu spunem riscantă. Acum 15 ani, apariţia acestor desene în publicaţia daneză declanşase proteste vehemente în mai multe state musulmane iar în Franţa, Charlie Hebdo, care a preluat deci desenele un an mai târziu, a devenit repede ţinta islamiştilor radicali. Reamintim că în islam, reprezentarea profetului este strict interzisă iar ridiculizarea sau insultarea lui Mahomed este pasibilă cu pedeapsa cu moartea.
Preşedintele Consiliului francez al cultului musulman (CFCM), principala instanţă a islamului francez cu care dialoghează autorităţile, le-a cerut fidelilor “să ignore” caricaturile republicate de Charlie Hebdo. “Libertatea de a caricatura este garantată pentru toţi, la fel ca şi libertatea de a aprecia sau nu aceste desene. Nimic nu poate justitifica violenta. Acum trebuie să ne concentrăm pe procesul care începe şi să ne amintim de victimele terorismului. Acest terorism care a lovit în numele religiei noastre este inamicul nostru” a conchis Mohammed Moussaoui, preşedintele CFCM.