Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Atentatele din ianuarie 2015 de la Paris: începe procesul istoric

proces.jpg

Locul rezervat jurnalului Charlie Hebdo în sala de audiente a Tribunalului din Paris unde începe pe 2 septembrie procesul atentatelor din ianuarie 2015.
Locul rezervat jurnalului Charlie Hebdo în sala de audiente a Tribunalului din Paris unde începe pe 2 septembrie procesul atentatelor din ianuarie 2015.
Sursa imaginii: 
Stéphane de Sakutin, AFP

Procesul atacurilor teroriste de la revista satirică Charlie Hebdo, de la Montrouge şi de la magazinul Hyper Cacher se deschide miercuri, la Paris, în faţa unei curţi speciale cu juri. 14 indivizi – din care 3 sunt absenţi – vor fi judecaţi timp de două luni, până pe 10 noiembrie, pentru presupusa lor implicare în aceste trei atacuri care aveau să facă 17 morţi – mulţi membri ai redacţiei Charlie Hebdo dar şi evrei şi poliţişti.

Acuzaţii sunt bănuiţi că i-ar fi ajutat pe fraţii Chérif şi Saïd Kouachi şi pe Amedy Coulibaly în pregătirea atacurilor din 7, 8 şi 9 ianuarie 2015. Atacuri soldate cu 17 morţi: 11 membri ai redacţiei Charlie Hebdo dar şi doi poliţişti şi 4 evrei clienţi ai unui magazin cuşer din Paris.

Procesul se anunţă istoric din mai multe puncte de vedere. In primul rând prin durata sa, 50 de zile de audienţe, durată inedită în materie teroristă. Apoi, circa 144 de martori au fost citaţi la bară din care 14 experţi. La proces s-au acreditat 90 de medii de informare din care 27 sunt străine. Charlie Hebdo, parte civilă, vătămată, în proces, va acoperi audienţele cu un desenator şi un scriitor, ambi colaboratori regulaţi ai publicaţiei fără să facă însă parte efectiv din echipa jurnalului. In fine, procesul va fi doar al 12-lea din Franţa care va fi filmat în integralitate în virtutea «interesului pentru constituirea unor arhive istorice în folosul justiţie».

Cum cei trei autori ai atacurilor din ianuarie 2015 – fraţii Kouachi şi Amedy Coulibaly -au fost ucişi de poliţie, pe banca suspecţilor nu se află decât presupuşii lor complici, 14 oameni bănuiţi că ar fi jucat un rol în organizarea acestor atacuri. Din cei 14, trei sunt însă absenţi, vor fi deci judecaţi în lipsă. E vorba în primul rând de iubita lui Coulibaly, bănuită că ar fi finanţat atentatele din ianuarie 2015 graţie unei serii de escrocherii. Vizată de un mandat de arestare internaţional de mai bine de 5 ani, ea a fugit în Siria 5 zile înaintea atacului din 7 ianuarie de la Charlie Hebdo. In fuga ei pentru a se alătura organizaţiei stat islamic ea a fost însoţită de doi fraţi. Cei doi se presupune că ar fi fost ucişi în 2016 dar cum nu există dovada morţii lor, ei riscă teoretic, ca şi iubita lui Coulibaly, pedeapsa de închisoare pe viaţă.

Pictura pe un perete al stràzii unde era redactia Charlie Hebdo realizatà de artistul francez Christian Guemy (C215). E vorba de un omagiu adus membrilor redactiei Charlie Hebdo care au fost ucisi în data de 7 ianuarie 2015 (Foto: Stéphane de Sakutin/AFP).

Printre cei care sunt prezenţi fizic la procesul de la Paris se numără presupusul braţ drept al lui Coulibaly dar şi omul care a făcut legătura între acesta şi fraţii Kouachi. E singurul care riscă închisoarea pe viaţă. Alţi 10 acuzaţi sunt bănuiţi că ar fi adus ajutor logistic celore trei terorişti. In fine, un al 14-lea şi ultim acuzat, singurul care compare fără să fie deţinut, l-ar fi ajutat pe unul din precedenţii suspecţi în deplasări fără să fie însă la curent cu natura teroristă a proiectului.

Toţi acuzaţii, în afară de primul citat, riscă între 10 şi 30 de ani închisoare. “Nu e vorba de oameni de mâna a doua; sunt indivizi specializaţi în logística, în pregătirea faptelor, care au furnizat bani şi materiale, arme şi ascunzători” a precizat Jean-François Ricard, procurorul naţional antiterorist. Primele trei săptămâni ale procesului vor da ocazia diverselor victime sau apropiaţi ai celor decedaţi să ia cuvântul pentru a încerca să înţeleagă ce s-a întâmplat în acele zile cumplite.

Iniţial, procesul trebuia să înceapă în luna mai dar el a fost amânat din cauza epidemiei de Covid. Curtea specială care îi judecă pe cei 14 este competentă în materie de crime de terorism şi de trafic cu stupefiante în bandă organizată. Spre deosebire de o curte cu juri tradiţională, această curte specială nu are juraţi cetăţeni ci doar juraţi magistraţi.

 
Atentatele din ianuarie 2015 de la Paris: începe procesul istoric