Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liban: Emmanuel Macron obține promisiunea creării unui nou guvern

presedintele_emmanuel_macron_in_cadrul_conferintei_de_presa_sustinuta_la_residence_pine_beirut_1_septembrie_2020.jpg

Presedintele Emmanuel Macron în cadrul conferintei de presa sustinuta la Résidence Pine, Beirut, 1 septembrie 2020.
Presedintele Emmanuel Macron în cadrul conferintei de presa sustinuta la Résidence Pine, Beirut, 1 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

”Toate formațiunile politice s-au angajat ca în următoarele 15 zile să formeze noul guvern”, a precizat președintele Emmanuel Macron într-o conferință de presă susținută la Beirut, după ce s-a întâlnit cu principalii lideri politici.

A fost de altfel obiectivul vizitei la Beirut a președintelui francez - de a pune presiune pe responsabilii libanezi pentru a forma cât mai reperde un guvern care să pună în aplicare de urgență reformele așteptate de comunitatea internațională. 

 

Noul premier, Moustapha Adib, numit cu câteva ore înainte ca Emmanuel Macron să ajungă la Beirut a început consultările parlamentare pentru a-și forma echipa. Ea va fi ca ”un colectiv indepedent ce are susținerea tuturor formațiunilor politice”, după cum s-a exprimat liderul de la Palatul Elysée.

 

Pe fondul divergențelor politice, în ultimii ani dura între 5 și 11 luni formarea guvernelor.

 

Moustapha Adib este un diplomat aproape necunoscut până la numirea sa ca premier dar, spune Emmanuel Macron, în plan politic are susținerea forțelor politice.

 

Președintele francez a asigurat că s-a ajuns la un acord în ceea ce privește controlul capitalurilor, un audit ce va fi făcut de Banca Centrală și asupra reformei piețelor publice.

«Următoarele trei luni vor fi cruciale pentru schimbările din Liban. Dacă nu vor fi realizate aceste schimbări, măsuri punitive ar putea fi luate”, a avertizat președintele Franței.

 

Liban trăiește de luni de zile o criză economică marcată de scăderea monedei locale, de restricții bancare și de o hiperinflație. 

Jumătate din populație trăiește sub nivelul sărăciei iar în plus, de decenii există probleme în ceea ce privesc serviciile publice, mai exact curentul electric este sistat foarte des. 

 

Pe 4 august, o explozie a omorât aproape 200 de oameni și a făcut importante pagube materiale. Ea a fost însă picătura care a umplut paharul - a scos libanezii în stradă, încă o dată, pentru a cere demisia guvernului, acuzat de corupție și de neglijență. Până la această explozie, localnicii protestau deja de 10 luni și cereau un nou guvern.

 

De altfel, în timp ce Emmanuel Macron se întâlnea cu liderii libanezi, aproximativ o mie de manifestanți protestau la Beirut pentru a-și exprima nemulțumirea vizavi de actualul sistem politic din țară.