Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Bayrou revine în primplanul scenei politice franceze

bayrou.jpg

François Bayrou a fost numit Inalt comisar la Plan si Prospectivà
François Bayrou a fost numit Inalt comisar la Plan si Prospectivà
Sursa imaginii: 
AFP/Eric Feferberg

Centristul François Bayrou, fost candidat la prezidenţiale, ex-ministru al Justiţiei la începutul mandatului lui Emmanuel Macron şi rămas apropiat şi aliat preşedintelui francez, a fost numit Inalt comisar la Plan şi Prospectivă. Un post care se inspiră din fostul Comisariat al Planului creat după al Doilea Război mondial.

Centristul François Bayrou, membru de seamă al avanscenei politice franceze de mai multe decenii, îl sprijinise în 2017 pe candidatul Emmanuel Macron. Odată ales acesta din urmă în fruntea statului, Bayrou a fost recompensat. Numit în postul de ministru al Justiţiei – unul dintre cele 3-4 cele mai importante posturi ministeriale din Franţa – François Bayrou a fost nevoit să demisioneze repede din guvern în urma declanşării scandalului asistenţilor europarlamentarilor centrişti din MoDem, partidul lui Bayrou. O afacere în care liderul centrist a fost dealtfel pus sub urmărire judiciară în decembrie anul trecut. Fapt care nu l-a împiedicat pe Emmanuel Macron să-l numească în noul post de Inalt comisar la Plan si Prospectivă, plecând de la idea că aliatul său trebuie să beneficieze, ca orice alt cetăţean, de prezumţia de nevinovăţie.

François Bayrou, apropiat politic de şeful statului căruia i-a dat dealtfel acum 3 ani o serioasă mână de ajutor ca să ajungă la Palatul Elysée, va exersa noua funcţie gratuit, fără să fie deci remunerat, pentru a evita orice nouă polemică. «Rolul meu este să scap de dictatura momentului şi să propun o viziune pe termen lung, pentru ceea ce se va face peste 20-30 de ani» explică Bayrou care visează astfel să o ia pe urmele lui Jean Monnet, cel care condusese Comisariatul pentru Plan instaurat imediat după terminarea celui de-al Doilea Război mondial. «Nu e nici pe departe o cadou de consolare, e o funcţie foarte importantă» a insistat în faţa presei Emmanuel Macron. In ciuda insistenţelor sale, Bayrou nu-i va raporta direct preşedintelui ci va fi rataşat premierul francez. Cum notează însă colegii noştri francezi de la RFI, şi aşa, «din postul în care este, Bayrou e pus déjà în inima dispozitivului politic al lui Emmanuel Macron în vederea prezidenţialelor din 2022.»

Cum era de aşteptat, numirea lui Bayrou nu a fost apreciată de toată lumea. Unii lideri centrişti regreta că au aflat din presă despre această numire în timp ce pentru responsabili ai majorităţii parlamentare din partidul LREM, “însuşi conceptul de Plan sună mai degrabă a ceva din secolul 20, nu 21”. In fine, unii critică faptul că Bayrou, numit la Plan, îşi va putea păstra şi postul de primar al oraşului Pau, un cumul de mandate deloc pe placul unor membri LREM. “Critici care ilustrează astfel relaţiile uneori tensionate pe care le întreţin de la începutul mandatului prezidenţial partidele LREM şi MoDem, mişcarea centrista a lui Bayrou”, notează şi analiştii de la Figaro.

Intr-o cronică apărută în ziarul Le Monde, istoricul Pierre-Cyrille Hautcoeur se întreabă dacă “reînvierea Inaltului Comisariat este mai mult decât un simbol, mai mult decât o structură tehnocratică suplimentară, sau decât o sinecura prestigioasă? Cert, pandemia de Covid şi încălzirea climei furnizează două exemple de sfidări mondiale care cer o viziune pe termen lung şi o instituţie de concertare, în contact direct cu decidenţii publici.”. După ce ne reaminteşte pe scurt istoria şi contextul în care fusese creat, în 1946, Comisariatul general al Planului, dar şi structurile similare create în ajunul Primului Război mondial, istoricul conchide prin a se întreba din nou dacă, “într-o problemă crucială precum mediul înconjurător, e nevoie să creăm o nouă structură sau nu e mai bine să avem o instituţie europeană dotată cu adevărate puteri de acţiune? Si apoi, cum se poate obţine colaborarea patronatului pentru a investi masiv, chiar şi în detrimentul dividentelor?”

 
François Bayrou revinbe în primplanul scenei politice franceze