Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Emmanuel Macron: «Republica nu admite nicio aventură separatistă»

macron.jpg

Presedintele Emmanuel Macron, sustinând un discurs la Panthéon cu ocazia a 150 de ani de la proclamarea Republicii franceze, 4 septembrie 2020.
Presedintele Emmanuel Macron, sustinând un discurs la Panthéon cu ocazia a 150 de ani de la proclamarea Republicii franceze, 4 septembrie 2020.
Image source: 
Julien DE ROSA / POOL / AFP

Intr-un discurs rostit vineri sub cupola Panthéon-ului din Paris – monumentul în care sunt inhumate marile personalităţi franceze – cu ocazia celebrării a celor 150 de ani ai Republicii franceze, Emmanuel Macron a adus un elogiu acestui regim care este republica dar şi-a pus şi în gardă compatrioţii.

«Republica trebuie să fie mai departe protejată pentru că este fragilă şi precară» a avertizat Emmanuel Macron. Un preşedinte care a mai estimat că republica fiind indivizibilă, «ea nu admite nicio aventură separatistă. Nu va exista niciodată loc în Franţa pentru cei care, adesea în numele unui dumnezeu, alteori cu ajutorul unor puteri străine, vor să impună legea unui grup» a insistat Macron sub cupola Panthéon-ului promiţând pentru la toamnă un proiect de lege contra separatismelor.

In momentul în care la Paris tocmai s-a deschis procesul atentatelor islamiste din ianuarie 2015, Macron a repetat de asemenea că «laicitatea, care garantează libertatea de a crede sau de a nu crede, nu este separabilă de o libertate de expresie care poate merge până la dreptul de a blasfema

Tonul grav cu care preşedintele francez a rostit acest discurs în faţa unei asistenţe în care se aflau şi mulţi elevi, prevesteşte o serie de alte iniţiative pe care şeful statului se pregăteşte să le anunţe în curând într-o serie de domenii-cheie, rezervate preşedinţilor francezi. E vorba aici de ordinea republicană, de securitate şi separatism, şi de egalitaeta şanselor. Dealtfel, în discursul său, Emmanuel Macron a promis că în următoarele săptămâni va prezenta iniţiative care să promoveze egalitatea şanselor, una din priortităţile mandatului său. «Fiecare cetăţean, indiferent de mediul din care vine sau în care trăieşte, trebuie să-şi poată construi viaţa prin muncă şi după merit. Suntem încă departe, prea departe, de acest ideal» a punctat Macron.

In fine, în contextul în care în ultima vreme s-au multiplicat violenţele poliţieneşti dar şi cele comise contra forţelor de ordine, preşedintele a ţinut să-i salute pe «poliţişti, jandarmi, magistraţi, primari şi pe toţi cei care combat violenţa, rasismul şi antisemitismul. Cei care îi atacă pe aceşti oameni trebuie să fie condamnaţi la pedepse grele» a propus Emmanuel Macron

Discursul preşedintelui francez a fost rostit cu ocazia împlinirii a 150 de ani ai Republicii franceze. O republică proclamată pe 4 septembrie 1870 de deputatul francez de origine italiană Léon Gambetta, în urma înfrângerii lui Napoleon al III-lea. Dealtfel, cu ocazia discursului său, Emmaneul Macron a adus un omagiu şi unor personalităţi care au devenit franceze nu prin sânge ci prin luptele şi serviciile pe care le-au dus Franţei. Aşa a fost reamintit rolul lui Gambetta, dar şi al fizicienei de origine poloneză Marie Curie care a servit Franţa, ca infirmieră, în tranşeele primului război mondial, al lui Joséphine Baker, dansatoare de origine americană, devenită spioană în serviciul Franţei în al doilea război mondial, sau al lui Félix Eboué, rezistent şi om politic francez, descendent dintr-o familie de sclavi din Guyana franceză.