Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coronavirus Franţa: creşte în mod „îngrijorător” numărul de contaminări

Coadà în fata unui laborator de analize medicale din Paris, 4 septembrie 2020.
In Franţa, autorităţile sanitare trag semnalul de alarmă. „Progresia circulaţiei virale este exponenţială. Dinamica transmisiei este preocupantă” spune Santé publique France. In ultimele trei zile s-au contabilizat 25.000 de noi cazuri de bolnavi de Covid-19. Rata pozitivităţii – proporţia dintre numărul de persoane pozitive şi cel al persoanelor testate – continuă şi ea să crească. In fine, numărul celor spitalizaţi cu Covid-19 este de circa 1.700 de bolnavi iar cei admişi în reanimare de aproape 500.

Se resimte clar că vacanţa de vară s-a terminat. De o săptămână, francezii şi odraslele lor au reluat drumul, care spre serviciu, care la şcoală. Iar semnalele de alertă se reaprind mai peste tot în ţară.

Sapte noi departamente au fost astfel trecute pe lista celor în care virusul circulă de o manieră activă, se poate citi în Monitorul oficial publicat duminică seara. In toată Franţa există în total 28 de astfel de „judeţe” în care prefecţii pot lua decizii mai drastice pentru a combate epidemia de Covid-19. In aceste noi departamente cu risc ridicat de contaminare se află şi unele mari metropole precum Lille, Rouen, Strasbourg, Dijon, şamd. Pe insula Corsica din Mediterană, şi ea trecută pe „lista roşie”, prefectul a anunţat că toate barurile – dar nu şi restaurantele – trebuie să tragă oblonul jos la miezul nopţii.

In ciuda acestui context preocupant în care progresia virusului este pe alocuri „exponenţială”, guvernul de la Paris se pregăteşte să îndulcească anumite măsuri destinate să combată noul coronavirus. E vorba de diminuarea perioadei de carantină – actualmente de două săptămâni – impusă bolnavilor dar şi celor numiţi „cazuri contact”, persoane susceptibile să fii fost contaminate. Pentru aceştia din urmă, Olivier Véran, ministrul sănătăţii, a cerut avizul autorităţilor sanitare. „In cazurile contact, perioada de izolare impusă cred că este prea lungă” a estimat oficialul. Chestiunea diminuării ei la doar o săptămână va fi pe ordinea de zi a viitorului consiliul de apărare programat miercuri dimineaţă. „Cunoaştem mai bine virusul şi datele de care dispunem arată că cele mai multe transmisii se fac în primele 5 zile ale infecţiei” explică un infecţionist, membru al Consiliului ştiinţific care sfătuieşte guvernul în această criză sanitară.

Accesul la testele de Covid este şi el o problemă tot mai mare. Cozile în faţa laboratoarelor de analize medicale devin extrem de lungi, la fel ca şi termenele de obţinere a rezultatelor. Lucru care, evident, diminuează eficacitatea ripostei în faţa pandemiei.

Consiliul de stat, cea mai înaltă jurisdicţie administrativă din Franţa, a validat decizia de a impune obligativitatea purtatului măştii în zonele cu risc

In fine, în altă ordine de idei dar tot la capitolul „Covid” să mai spunem că în grădiniţele franceze unde există şi copii cu probleme de audiţie – surdo-muţi sau alte dizabilităţi de acest gen – învăţătoarele vor fi în curând dotate cu măşti speciale zise „incluzive” care au deci partea din dreptul gurii transparentă lucru care le va permite elevilor cu dificultăţi să citească pe buzele învăţătoarei.

Reamintim că de la începutul şcolii, masca este obligatorie în Franţa pentru toţi elevii de peste 11 ani dar şi pentru învăţători şi profesori, lucru care poate pune probleme de înţelegere, în particular pentru surdo-muţi dar şi pentru cei mici.

Consiliul de stat a validat în linii mari toate deciziile prefectorale care impuneau purtatul măştii la Strasbourg, în alte 12 oraşe din regiune, la Lyon şi Villeurbanne. Intr-o primă instanţă, înalta jurisdicţie administrativă, sesizată de doi medici alsacieni şi de o asociaţie lyoneză, ceruse joia trecută prefecţilor respectivi să-şi revadă decretele pentru a impune masca doar în anumite locuri precise şi în intervale orare foarte frecventate. Ministrul sănătăţii a făcut însă apel iar duminică Consiliul de stat a estimat că „obligativitatea măştii se justitifică într-un perimetru destul de larg pentru a îngloba de o manieră coerentă zonele de risc. Totuşi, aceste perimetre extinse trebuie delimitate şi justificate prin existenţa mai multor zone cu mare risc de contaminare” mai notează instituţia în comunicatul emis duminică. „In numele simplităţii şi a lizibilităţii” obligativitatea măştii e deci validată pentru oraşele mari. In cele cu mai puţin de 10.000 de locuitori, va trebui făcută diferenţa între centrele oraşelor, mai populate, şi restul comunei. In fine, Consiliul de stat respinge idea obligativităţii aplicabile doar între anumite ore.

In aceste condiţii, prefecţii celor două zone – Rhône şi Bas-Rhin – au 48 de ore la dispoziţie ca să-şi modifice decretele.

 
Coronavirus Franţa: creşte în mod „îngrijorător” numărul de contaminări; Consiliul de stat validează obligativitatea măştii în zonele cu risc mare de contaminare