Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Simptome de haos în spaţiul Schengen

capture_decran_2020-09-07_a_18.15.57.png

Control la frontiera franco-spaniolă.
Control la frontiera franco-spaniolă.
Image source: 
France 24

Epidemia de coronavirus a pus în lumină o gravă absenţă din edificiul comunitar şi anume a unei politici sanitare comune. Lipsa de coordonare dintre ţările membre ale Uniunii Europene a creat confuzie şi în privinţa circulaţiei, iar unii comentatori se întreabă dacă spaţiul Schengen mai există.

Imaginea pe care o dă astăzi Europa este aceea a unui continent lipsit de unitate. Iată părerea a doi deputaţi francezi, Pascal Canfin şi Véronique Trillet-Lenoir, care semnează o tribună în Le Monde. Este inadmisibil, spun ei, ca fiecare ţară să-şi închidă frontierele fără concertare împreună cu ceilalţi europeni, complicînd de fapt viaţa tuturor.

Citez din articolul lor: „Vedem cum spaniolilor li se interzice intrarea în Republica cehă, locuitorii din regiunea Île-de-France sunt indezirabili în Belgia, călătorii provenind din Slovenia sunt blocaţi în ambuteiaje monstruoase la frontiera cu Austria…”

Cei doi deputaţi consideră că astfel de imagini şi de măsuri luate fără coordonare sunt expresia unei forme neliniştitoare de naţionalism sanitar, şi că le dau apă la moară populiştilor.

Spaţiul Schengen a fost un simbol al liberei circulaţii dar şi al libertăţii ca atare, mai spun cei doi deputaţi francezi.  Este oarecum dureros de constatat că acest spaţiu Schengen, care părea pînă nu demult ameninţat doar de imigraţia ilegală, începe să fie ameninţat acum de un fel de dezordine internă şi de o tendinţă a fiecărei ţări europene de a se replia în graniţele naţionale.

Tribuna publicată în Le Monde mi se pare un semnal de alarmă important: fără o disciplină colectivă în materie de acţiuni sanitare Europa riscă să iasă din pandemie extrem de fragilizată, e ca şi cum noul coronavirus, după ce i-a agresat pe europeni, ar ataca şi fundamentele Uniunii Europene, ceea ce nu trebuie permis.