Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Viktor Orban vrea să pună sub tutelă Universitatea de teatru şi cinema

buda.jpg

Manifestant contra reformei Universitàtii de artà dramaticà si conematografie (SZFE în limba maghiarà), Budapesta, 6 septembrie 2020
Manifestant contra reformei Universitàtii de artà dramaticà si conematografie (SZFE în limba maghiarà), Budapesta, 6 septembrie 2020
Image source: 
Twitter/@katka_cseh

Sute de studenţi la teatru şi cinematografie continuă de o săptămână să blocheze şi să ocupe Facultatea în care învaţă. Protestul a fost declanşat după ce guvernul premierului Viktor Orban a impus o controversată formă care ar putea pune instituţia sub tutela autorităţilor de la Budapesta. Duminică, au ieşit pe străzile capitalei ungare mii de manifestanţi – şi nu doar studenţi - sub sloganul „Tară liberă, univesitate liberă”.

Prestigioasa Universitate de artă dramatică şi cinematografie, venerabilă instituţie independentă, riscă să intre sub tutela autorităţilor guvernamentale maghiare. Incepând cu întâi septembrie, gestionarea instituţiei a fost transferată unei fundaţii prezidate de un admirator al lui Viktor Orban, pe nume Attila Vidnyanszky. Director al Teatrului naţional ungar din 2013, regizorul este descris de ziarul Le Monde drept „principala figură a lui kulturkampf pusă în practică de puterea ungară pentru a promova valorile naţionale, conservatoare şi creştine”.

De cum a fost numit, noul „patron” a căutat să priveze Consiliul de administraţie al Universităţii de puterea de a-l numi pe rector, de a superviza politica pedagogică şi de gestionare a bugetului. In semn de protest, actualul rector, toată direcţia şi întregul Consiliu de admistraţie au demisionat. In paralel, o mare parte a celor 300 de studenţi ai instituţiei au decis să ocupe localurile. Duminică, mii de studenţi dar şi reprezentanţi ai societăţii civile au ieşit pe străzile Budapestei pentru a forma un lanţ uman între sediul Universităţii şi cel al parlamentului. In aceste condiţii, începutul anului universitar a fost amânat pentru lunea viitoare pentru a lăsa loc unor ipotetice negocieri.

In trecut, nou numitul şef al Universităţii, Attila Vidnyanszky, criticase „elitismul” echipei în post, faptul că „studenţii sunt manipulaţi de o putere şi de reţele internaţionale” care visează „să răstoarne guvernul.”

Reamintim că de când a revenit la putere în 2010, Viktor Orban şi-a numit o serie de amici în posturi-cheie al instituţiilor culturale ale ţării. Premierul ungar a instaurat de asemenea legi care reduc finanţările pentru teatrele independente şi a reuşit să-l împingă afară din ţară pe compatriotul său George Soros şi să-i închidă Universitatea Europei centrale.

Fondată în 1865, Universitatea de teatru şi cinematrografie a dat de-a lungul anilor nume de răsunet celei de-a 7-a arte. Géza Röhrig, actorul principal din „Fiul lui Saul”, film premiat cu un Oscar în 2016 şi cineasta Ildiko Enyedi, realizatoarea peliculei „On Body and Soul”, laureat al Ursului de aur la Berlinala din 2017, sunt doar doi recenţi absolvenţi ai instituţiei ameninţată azi de guvernul de la Budapesta.

 
Viktor Orban vrea să pună sub tutelă Universitatea de teatru şi cinema