Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ediţia 2020 a turneului de la Roland-Garros se va juca cu public în arenă

rg.jpg

Sursa imaginii: 
Twitter/@FFTennis

Federaţia franceză de tenis, organizatoarea Internaţionalelor de tenis ale Franţei (turneul de mare slam de la Roland-Garros), a anunţat condiţiile în care se va disputa competiţia. Reprogramat între 27 septembrie şi 11 octombrie, turneul care de obicei are loc la începutul lui iunie, va avea public în tribune dar în număr mult mai restrâns decât de obicei pentru a respecta măsurile sanitare impuse de epidemia de Covid-19.

Cele 12 hectare ale incintei pariziene vor fi împărţite în trei zone distincte, fiecare corespunzând uneia din principalele trei arene. Cele mai mari două zone vor accepta cel mult câte 5.000 de spectatori – pragul maxim admis de autorităţi pentru orice competiţie sportivă - a treia, doar 1.500. Ceea ce face un total zilnic de 11.500 de persoane. O victorie pentru organizatori. «Roland-Garros va fi astfel primul turneu de tenis cu spectatori de când s-a reluat circuitul profesionist» subliniază FFT.

Preşedintele Federaţiei franceze de tenis vroia să evite cu orice preţ tribunele goale. «Este cel mai rău scenariu» spunea la începutul verii Bernard Giudicelli. După ce şi-a remaniat drastic protocolul intern ca să corespundă regulilor sanitare impuse de epidemia de Covid, preşedintele FFT a avut câştig de cauză. Zona centralului Philippe-Chatrier şi anexele sale – terenurile 2, 3, 4, 5, 7 şi 9 – vor accepta în total cel mult 5.000 de spectatori pe zi. La fel ca şi zona din jurul arenei Suzanne-Lenglen şi a terenurilor 10 şi 14. In fine, a treia zonă delimitată se află în jurul noului stadion semi-îngropat Simonne-Mathieu.

Cele trei zone vor fi independente una de cealaltă. Nu se va putea deci trece de la una la alta, fiecare va dispune de intrări şi ieşiri distincte. Purtatul măştii pe faţă va fi obligatoriu, indiferent dacă eşti în mişcare pe aleei sau că stai jos în tribune.

Cum iniţial organizatorii mizau pe 20.000 de spectatori şi au şi vândut atâtea bilete, o parte din ele vor trebui rambursate. Celorlalţi posesori de bilete, li se vor explica noile reguli impuse în incintă. De notat că turneul de calificare la Roland-Garros care începe o săptămână mai devreme, pe 21 septembrie, se va derula fără niciun spectator în tribune.

In aceste condiţii, cum era de aşteptat, cifra de afaceri a ediţiei 2020 va fi în scădere mare, circa 140 de milioane de euro, jumătate din cea normală. Prize money, sumele de bani primite de fiecare participant în funcţie de stadiul în care au ajuns în competiţie, sunt şi ele în scădere cu 10% faţă de 2019. In plus, anul acesta s-a regândit, s-a recalculat, împărţirea premiilor pentru a ţine cont de jucătoarele şi jucătorii care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei coronavirus.

Australianca Ashleigh Barty, numărul unu mondial şi deţinătoarea trofeului de pe zgura pariziană, nu va veni anul acesta la Roland-Garros

Participanţii la turneul din acest an – jucători şi staff - vor trebui să locuiască obligatoriu într-unul din cele două hoteluri rechiziţionate de organizatori. Nu se va accepta nicio excepţie, nici pentru staruri, nici pentru cei – francezi de obicei – care locuiesc la doi paşi de arenă. O diferenţă notabilă faţă de US Open unde anumite «vedete» precum  Novak Djokovic, Serena Williams sau Dominic Thiem s-au putut instala în reşedinţe private, cert, agreate de organizatori. In fine, jucătorii şi jucătoarele vor avea acces la Roland-Garros doar în zilele când joacă. Antrenamentele se vor derula pe stadionul de lângă incinta unde se dispută turneul.

Nu în ultimul rând, orice persoană acreditată la Roland-Garros, indiferent de funcţia ei – jucător, jurnalist, organizator, etc. – va trebuie să-şi facă un test Covid înaintea debutului competiţiei şi apoi din nou la fiecare 5 zile. De cum un individ este declarat pozitiv sau «caz contact», care a fost aproape de cineva bolnav, i se va retrage acreditarea.

Condiţiile de la această ediţie «specială» a turneului de la Roland-Garros a provocat déjà primele reacţii şi decizii. Astfel, australianca Ashleigh Barty, numărul unu mondial şi deţinătoarea trofeului de pe zgura pariziană, a anunţat că nu va veni anul acesta la Internaţionalele de tenis ale Franţei. «In primul rând din cauza riscurilor sanitare dar şi pentru că nu am avut timp să mă pregătesc suficient» spune Barty. Serena Williams nu este nici ea decisă încă dacă vine sau nu la Paris. Capitală în care jucătoarea americană deţine un apartament în care însă nu va putea locui dacă se decide să participe la turneu.

 
Ediţia 2020 a turneului de la Roland-Garros se va juca cu public în arenă