Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gérard Depardieu s-a convertit (din nou): de această dată, actorul a fost botezat ortodox la catedrala rusă din Paris

depardie_front.jpg

Actorul francez Gérard Depardieu a fost botezat ortodox la catedrala rusà din Paris, vineri 4 septembrie 2020.
Actorul francez Gérard Depardieu a fost botezat ortodox la catedrala rusà din Paris, vineri 4 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
orthodoxie.com

La 71 de ani, actorul francez Gérard Depardieu, a decis să-şi schimbe (din nou) religia. El s-a convertit la ortodoxie, vineri, 4 septembrie, fiind botezat ritual la catedrala rusă din Paris. Stirea a fost făcută publică de revista Valeurs actuelles. Nu este pentru prima dată că acest monstru sacru al cinemaului francez îşi schimbă convingerile religioase.

Slujba ortodoxă în cursul căreia a fost botezat Gérard Depardieu a fost condusă de Jean de Doubna, mitropolitul bisericilor ortodoxe de tradiţie rusă din Europa occidentală. Evenimentul s-a derulat în catedrala Sfântul Alexandru Nevski din Paris, lăcaş care depinde de Patriarhia de Moscova. Lucru care cu siguranţă nu l-a deranjat pe actor, acesta fiind demult şi cetăţean rus şi stabilit de ani de zile în ţara lui Putin.

Din spusele martorilor oculari citaţi de ziariştii de la revista Valeurs actuelles – singuri acceptaţi la slujbă alături de vreo 30 de invitaţi - Gérard Depardieu a respectat întocmai ritul ortodox al botezului. După ce s-a lepădat de Satana – element-cheie al ceremoniei – actorul a fost dus în faţa altarului unde a fost îndelung stropit cu apă sfiinţită din cap până în picioare «în absenţa unui baptister pentru adulţi în care ar fi putut să fie cufundat cu totul», ne precizează publicaţia care mai insistă pe faptul că «Gérard Depardieu s-a implicat cu un zel incontestabil în respectarea ritului.»

De notat că în acelaşi timp cu actorul francez, au mai fost botezaţi un tată şi fiica sa, Depardieu fiind astfel desemnat drept naşul fetiţei. Ceremonia religioasă de pe rue Daru, strada unde se află catedrala rusă din Paris, s-a terminat cu rugăciunile noilor botezaţi şi cu tradiţionalele coruri bisericeşti.

Imagine de la botezul actorului Gérard Depardieu (asezat, cu spatele) - Foto: Twitter/@dimsmirnov175

Intr-un interviu acordat ziariştilor de la Valeurs Actuelles, Depardieu şi-a justificat astfel dorinţa de convertire. «Intreţin legături strânse cu clerul ortodox şi apreciez mult liturghia ortodoxă.» In ciuda acestor înflăcărate «declaraţii de dragoste» trebuie precizat că noua convertire a lui Depardieu la ortodoxie se înscrie într-un parcurs religios, pe cât de bogat pe atât de sinuos, pe care l-a urmat actorul încă din tinereţe. Catolic dar ne-practicant – dealtfel Depardieu nu a fost niciodată botezat până acum, afirmă site-ul orthodoxie.com – starul francez se convertise în 1967 la islam. Va rămâne musulman doar vreo doi ani – timp în care va aprofunda totuşi Coranul şi va merge des la Marea moschee din Paris. I se pare însă greu să facă 5 rugăciuni pe zi şi să nu mănânce porc. Se apucă deci să studieze şi să aprofundeze budismul şi hinduismul, religii la care se va converti de asemenea. Astăzi, după ce s-a convertit deci la ortodoxie, Gérard Depardieu plănuieşte déjà să treacă la iudaism. Actorul care se declară în perpetuă căutare de noi repere spirituale, afirmă că «există o mare proximitate în islam şi iudaism.»

In afară de religii, marele actor francez «colecţionează» şi diferite paşapoarte. Pentru moment le are pe cele francez, rusesc, algerian şi turcesc…

 
Actorul Gérard Depardieu s-a convertit (din nou): de această dată, actorul a fost botezat ortodox la catedrala rusă din Paris