Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: seminar guvernamental despre insecuritate, violenţe şi separatism

000_1wp54v_0.jpg

Incidente la Paris pe 23 august 2020 în urma meciului Paris Saint-Germain - Bayern München din finala Ligii Campionilor.
Incidente la Paris pe 23 august 2020 în urma meciului Paris Saint-Germain - Bayern München din finala Ligii Campionilor.
Sursa imaginii: 
Alain JOCARD / AFP

În Franţa ia amploare o dezbatere pe tema insecurităţii. Subiectul va fi aprofundat miercuri 9 septembrie în cadrul unui seminar guvernamental. Pe agenda zilei mai figurează ca temă separatismul şi violenţele. Insecuritatea se proflează şi ca o temă majoră în contextul campaniei pentru prezidenţialele din 2022.

„Franţa este bolnavă de insecuritate” a declarat recent, într-un interviu acordat publicaţiei Le Parisien, ministrul de interne Gérald Darmanin. Executivul se mobilizează în orice caz pentru a combate un flagel avînd numeroase ramificaţii: delicvenţă, trafic de stupefiante, violenţe conjugale, atacuri împotriva unor reprezentanţi ai Republicii cum ar fi primarii, creşterea numărului de agresiuni gratuite… Ca să nu mai vorbim că pentru diverse categorii de tineri din zonele suburbane poliţia a devenit „inamicul numărul unu” şi în consecinţă profită de orice ocazie pentru a-i ataca pe poliţişti, ba chiar şi pe pompieri.

Tot ministrul de interne a recurs la termenul de „sălbăticire a societăţii” pentru a descrie fenomenul. Ceea ce a creat o polemică internă întrucît ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti nu a fost de acord cu utilizarea acestui cuvînt („ensauvagement”, în franceză). Ministrul justiţie este de părere că acest cuvînt, prea mult folosit de mediile de informare, dezvoltă el însuşi un sentiment de insecuritate.

Executivul ştie însă că francezii urmărsc cu îngrijorare multiplicarea violenţelor şi a formelor de violenţă în Franţa, şi anunţă că vor fi publicate lunar cifre privind acest fenomen. Opoziţia critică deja bilanţul preşedintelui Macron în ce priveşte securitatea. Într-un discurs pronunţat recent în sudul Franţei, Marine Le Pen, lidera extremei drepte, consideră că există riscul „instalării barbariei în Franţa”. Marine Le Pen încearcă de fapt să mobilizeze în jurul ei un electorat de dreapta care nu şi-a găsit pentru moment candidatul ideal la prezidenţialele de peste mai puţin de doi ani.