Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul francez, în carantină. Cum s-au desfăşurat şedinţa de guvern şi seminarul guvernamental?

castex_0.jpg

Premierul Frantei, Jean Castex (centru), în deplasare la Nisa, 25 iulie 2020.
Premierul Frantei, Jean Castex (centru), în deplasare la Nisa, 25 iulie 2020.
Sursa imaginii: 
YANN COATSALIOU / AFP

Jean Castex, premierul Franţei, a fost pus în carantină marţi după ce s-a aflat că directorul Turului ciclist al Franţei, Christian Prudhomme, cu care petrecuse două ore în maşină pe urmele sportivilor, sâmbăta trecută, a fost găsit pozitiv la coronavirus. Castex a fost şi el testat marţi dar a fost găsit negativ. Cu toate acestea, ca să respecte protocolul în vigoare, şeful executivului francez a fost pus în izolare iar peste 7 zile i se va face un nou test. In aceste condiţii, cum s-au desfăşurat şedinţa de guvern de miercuri dimineaţă şi seminarul guvernamental care i-a urmat?

Toţi ziariştii au fost anunţaţi încă de marţi seara că tradiţionala conferinţă de presă de după şedinţa de guvern, nu se mai desfăşoară miercuri la palatul Elysée – gazda acestei reuniuni săptămânale prezidate de Emmanuel Macron – ci la sediul purtătorului de cuvânt. Motivul acestei modificări de ultim moment: carantina în care a fost pus premierul francez marţi seara. Asta după ce s-a aflat că Jean Castex petrecuse sâmbătă două ore în maşină cu directorul Turului ciclist al Franţei. Ori, Christian Prudhomme a fost testat pozitiv la noul coronavirus. Acelaşi test i s-a făcut şi premierului dar el a ieşit negativ. «Cei doi, Castex şi Prudhomme, purtau măşti în maşină şi au respectat gesturile barieră în permanenţă» preciza guvernul de la Paris fără să ne spună însă cum se poate într-o maşină, închisă prin definiţie, să ţii la distanţa sanitară regulamentară cel puţin trei persoane – premierul, directorul şi şoferul…

«Sunt în plină formă, nu am niciun simptom» a ţinut să ne liniştească şeful executivului parizian. Cu toate acestea el a fost izolat, considerat «caz-contact» adică persoană care a fost în legătură apropiată mai mult de zece minute cu un pozitiv, şi urmând să fie supus unui nou test coronavirus sâmbătă – 7 zile după «contactul» cu Prudhomme. Jean Castex nu s-a putut deci deplasa la şedinţa de guvern şi nici la seminarul guvernamental care i-a urmat. In consecinţă, cele două reuniuni s-au desfăşurat … prin videoconferinţă. O premieră din 11 mai încoace, data când Franţa a ieşit dintr-o perioadă de carantină forţată de două luni.

Problema este că de sâmbătă şi până marţi, premierul francez s-a întâlnit cu o serie de alţi colegi de echipă sau responsabili politici. Pe listă figurează ministrul Cercetării dar şi nou-numitul Inalt comisar la Plan, centristul François Bayrou. De partea sa, un secretar de stat însărcinat cu chestiunile lumii rurale, s-a văzut zilele trecute cu Christian Prudhomme. Toată această lume va trebuie deci testată şi pusă de asemenea în carantină. «Ne aplicăm şi nouă aceleaşi reguli pe care le cerem concetăţenilor noştri» a precizat preşedintele Franţei. Emmanuel Macron care a anunţat că s-a testat şi el marţi – cu rezultat negativ – după ce a fost în deplasare în Liban şi Irak săptămâna trecută.

Ironia sorţii este că şeful statului a dat marţi un exemplu prost concetăţenilor săi şi mai ales unui grup de tineri în faţa cărora vorbea cu masca pe faţă. In cursul discursului pe care îl rostea, Macron s-a înecat cu ceva, a început să tuşească în pumn şi nu în cot cum e recomandat¸şi-a dat jos şi si-a repus masca de mai multe ori pentru ca în cele din urmă să şi-o dea jos de tot pentru a bea un pahar cu apă după care şi-a repus o mască mai lejeră pe faţă înainte de a-şi relau discursul. Tot atâtea încălcări ale protocolului sanitar oficial pe care presa şi internauţii nu au ezitat să le comenteze, de cele mai multe ori însă cu indulgenţă sau ironie.

Cum notează comentatorii francezi, seminarul guvernamental organizat miercuri în condiţiile mai sus descrise îi complică misiunea preşedintelui francez. Emmanuel Macron tot nu îşi poate relua cum trebuie firul acţiunii, ştiut fiind că la seminarul de miercuri, au fost abordate priorităţile viitoarelor luni printre care planul de relansare economică şi, evident, măsurile contra epidemiei de Covid-19.

 
Premierul francez, în carantină. Cum s-a desfăşurat şedinţa de guvern şi seminarul guvernamental?