Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: UE confruntată cu lăudăroşeniile lui Boris Johnson (editorial Le Monde)

boris.jpg

Premierul britanic Boris Johnson, Londra, 1 septembrie 2020.
Premierul britanic Boris Johnson, Londra, 1 septembrie 2020.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Toby Melville/Pool

Sub titlul «Brexit: UE confruntată cu lăudăroşeniile lui Boris Johnson», Le Monde, influentul cotidian de seară din Franţa, comentează într-un lung editorial ultimele declaraţii ale liderului de la Londra. Si constată că în ciuda faptului că premierul britanic repetă că «un no deal ar fi o soluţie bună pentru Regatul unit», acest lucru maschează o serie de puncte slabe.

«De mai bine de 4 ani, britanicii sunt pe marginea prăpastiei Brexit, alternând faze de diplomaţie cu «prietenii» lor din Uniunea europeană, prieteni pe care au decis să-i părăsească, cu momente de crispare. Astfel, în ajunul deschiderii unei noi runde de negocieri, am trecut printr-o nouă fază conflictuală» începe prin a constata Le Monde. «Boris Johnson a ameninţat că este gata să se retragă din negocieri dacă nu se ajunge la un acord de liber-schimb până la mijlocul lui octombrie, acord ce-ar urma să intre în vigoare înainte de finele anului.»

«In lipsa unui acord, o serie de frontiere vamale se vord abate între Regatul unit şi UE iar relaţiile lor comerciale vor evolua în absenţa unor reguli comune, situaţie prejudiciabilă ambelor economii» scrie mai departe editorialistul ziarului francez. «Fanfaron, Johnson repetă că un «no deal ar fi o soluţie bună pentru Marea Britanie. Provocator, premierul britanic se pregăteşte chiar să nu mai respecte anumite angajamente pe care le-a luat, de exemplu în privinţa Irlandei de nord.»

«Aceste lăudăroşenii repetate nu trebuie să-i impresioneze pe europeni», scrie mai departe editoralistul de la Le Monde. «In realitate, declaraţiile şovine ale lui Boris Johnson maschează o serie de slăbiciuni. In primul rând, Johnson a pierdut 26 de puncte în sondaje de la începutul epidemiei de Covid-19. Cum criza provocată de coronavirus a făcut caducă noua globalizare promovată de partizanii Brexit, nu-i mai rămâne lui Johnson decât să tragă de coarda sa preferată, cea a naţionalismului.»

«Cât despre visul premierului britanic de a masca daunele economice provocate de un Brexit fără acord cu cele provocate de criza ce a urmat declanşării pandemiei, el depăşeşte limitele cionismului iar cifrele stau mărturie. 47% din exporturile britanice se fac spre Europa când UE nu-şi trimite decât 8 procente din produse în Marea Britanie. Prost pentru continentali, un «no deal» ar fi catastrofal pentru britanici

In finalul editorialului său, Le Monde salută «sângele rece de care a dat dovadă Michel Barnier pentru a depăşi această nouă fază de tensiuni. Remarcabila unitate de care au dat dovadă cei 27 trebuie să persiste. Numai aşa Europa va putea ajunge la un acord echilibrat cu vecinul britanic fără a se lăsa intimidată de posturile unui premier aflat într-o poziţie mai puţin favorabilă decât vrea să arate

 
Brexit : UE confruntată cu lăudăroşeniile lui Boris Johnson (editorial Le Monde)