Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Interviu cu jurnalista Roxana Dascălu despre românii de la poalele Pirineilor

Vorbim în cele ce urmează despre o comunitate de artişti români de la poalele Pirineilor din Franţa. Invitata noastră este Roxana Dascălu, fostă jurnalistă timp de zece ani la agenţia de presă Reuters. Ea s-a stabilit în sud-vestul Franţei de unde continuă să colaboreze însă cu mai multe publicaţii din România.

În regiunea în care trăieşte Roxana Dascălu, la o oră cu maşina de Carcassonne, sunt active şi doua asociaţii de români care propun întîlniri, proiecţii de filme româneşti şi alte evenimente culturale.

În regiune s-au mai instalat şi alţi europeni în căutare de linişte, de o mai bună calitate a vieţii şi de inspiraţie: olandezi, britanici, germani, belgieni, austrieci, ba chiar şi americani şi canadieni… De la Roxana Dascălu veţi mai afla şi povestea unei mori veche de cîteva secole restaurată în satul Rivel din Pirinei de un artist român, Radu Tănăsescu.

Povestea diasporei româneşti este una care se scrie zilnic de milioane de români instalaţi, temporar sau definitiv, în multe ţări ale Europei şi chiar în multe ţări din lume. În feluri diferite şi cu intensităţi emoţionale diferite, mulţi dintre aceşti oameni îşi păstrază legătura cu limba română, cu România şi cu cultura română, ceea ce mi se pare esenţial într-o lume în care globalizarea înseamnă şi o dispersare identitară a tuturor, pretutindeni…

 

 

 
 
Tags: